Επιμελητήριο Λακωνίας: “Στήριξη των επιχειρήσεων τις δύσκολες ώρες που διανύει η χώρα”

Με επιστολή που απέστειλε ο Ιωάννης Παναρίτης, προέδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τον υπουργό Οικονομικών ζητά τη στήριξη των επιχειρήσεων τις δύσκολες ώρες που διανύει η χώρα, υποβάλλοντας τις ακόλουθες προτάσεις:

Για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της στήριξης των επιχειρήσεων να μεταφερθούν κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού από δράσεις όπως ο εορτασμός των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Ο πραγματικός εορτασμός μιας επανάστασης αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση και η υγεία του πληθυσμού, καθώς και η στήριξη της κατανάλωσης και της επιχειρηματικότητας.

Όχι στις απολύσεις. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν ώστε να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Να στηριχθεί η καταναλωτική δύναμη των εργαζομένων, στοιχείο που θα διατηρήσει ενεργή και την οικονομίας μας και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις.

Αναστολή όλων των πλειστηριασμών επ’ αόριστο. Μετά την πάροδο της πανδημίας και την ενεργοποίηση της οικονομίας ν’ ανοίξει ο διάλογος για την εύρεση ουσιαστικής λύσης, υπό τις νέες συνθήκες, στο θέμα του ιδιωτικού χρέους.

Αναστολή για ένα εξάμηνο της καταβολής οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που θα δηλώσουν αδυναμία. Μετά την πάροδο του εξαμήνου να εκπονηθεί σχέδιο ελαφρύνσεων και καταβολής με δόσεις που να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες.

Ο κ. Παναρίτης αναφέρει ακόμα πως “Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πραγματική οικονομία έχει πληγεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε για ακυρώσεις στον τουριστικό τομέα και το σταδιακό κλείσιμο των συνόρων σε όλη την Ευρώπη, διαφαίνεται ότι το πλήγμα θα εξελίσσεται και μέρα με την ημέρα θα είναι μεγαλύτερο σαν μια οικονομική πανδημία. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε δύναται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όντας κλειστές και τον ίδιο τον επιχειρηματία να βρίσκεται υπό την απειλή της ίδιας του της υγείας. Οι καιροί απαιτούν τη συνεργασία όλων μας και την αξιοποίηση κάθε δυνατής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς όφελος της δημόσιας υγείας και επιβίωσης του πληθυσμού και της οικονομίας, καθώς επίσης και την άσκηση πίεσης προς τους δανειστές για τη μείωση του χρέους”.