Επιμελητήριο σε ΟΤΕ: “Γιατί δεν ολοκληρώνεται το δίκτυο των οπτικών ινών στη Μάνη;”

Επιστολή προς τον ΟΤΕ απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης με αφορμή τα προβλήματα που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της Μάνης αναφορικά με τις διαδικτυακές συνδέσεις.

Όπως επισημαίνει, κατά την καλοκαιρινή περίοδο -οπότε και προκύπτουν αυξημένες ανάγκες στις τουριστικές περιοχές- υπήρξαν παράπονα σχετικά με την ανεπάρκεια του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και κατ’ επέκταση της δυναμικής των ευρυζωνικών συνδέσεων της περιοχής του Γυθείου. Στο σύνολο της πόλης, όπως και στα περίχωρά της, παρατηρείται ανεπάρκεια τόσο σε σπίτια όσο και σε επαγγελματικούς χώρους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρει συγκεκριμένα πως οι ταχύτητες των συνδέσεων ίντερνετ (download/upload) είναι υπερβολικά χαμηλές, με αποτέλεσμα τόσο οι οικιακοί χρήστες μα περισσότερο οι επιχειρηματίες να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. “Αναλογιστείτε ότι σε μια επιχείρηση εστίασης ή φιλοξενίας, που ο μέσος όρος ταχύτητας είναι γύρω στα 8Mbps (ενδεχομένως ακόμα μικρότερος), όταν συνδεθεί ένα σύνολο συσκευών των πελατών της επιχείρησης, το δίκτυο καταρρέει. Πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο των αποσυνδέσεων στα μόντεμ, με αποτέλεσμα τις συνεχόμενες διακοπές του ίντερνετ και κατ’ επέκταση και της τηλεφωνικής σύνδεσης, εφόσον μεγάλος αριθμός των συνδέσεων πλέον γίνονται voip” λέει χαρακτηριστικά.

Λύση στα προαναφερθέντα προβλήματα, σύμφωνα με την επιστολή, αποτελεί η επέκταση του δικτύου των οπτικών ινών και η χρήση αυτών. “Απ’ ό,τι έχουμε ήδη πληροφορηθεί” τονίζει ο κ. Παναρίτης “στις απομακρυσμένες περιοχές του δήμου Ανατολικής Μάνης το δίκτυο οπτικών ινών έχει εγκατασταθεί και οι κάτοικοι απολαμβάνουν τα πολλαπλά οφέλη της ψηφιακής αναβάθμισης. Στην περιοχή της πόλης του Γυθείου, όμως, απ’ όσο γνωρίζουμε, ενώ έχουν γίνει κάποια βήματα ως προς την αναβάθμιση των γραμμών μέσω της εγκατάστασης οπτικών ινών, εν τέλει το έργο δεν ολοκληρώθηκε και οι οπτικές ίνες παραμένουν στο έδαφος χωρίς να έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωσή του”.

Η επιστολή κλείνει με την παράκληση να υπάρξει ενημέρωση εκ μέρους του ΟΤΕ για το εν λόγω έργο και τα πιθανά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και κωλυσιεργούν την ολοκλήρωση της διαδικτυακής αναβάθμισης της περιοχής.