Επισκεπτόμαστε από το σπίτι μας το Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού & Λαϊκού βίου στη Σπάρτη

Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Γιαξόγλου έχει δημιουργήσει ένα blog με αναρτήσεις που αφορούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την ιστορία και τα μνημεία, κυρίως, της Λακωνίας. Σήμερα μέσω αυτού θα επισκεφθούμε το Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού & Λαϊκού βίου στη Σπάρτη.

Το Μουσείο στεγάζεται σε διώροφο παραδοσιακό κτίριο του 19ου αιώνα. Το κτίριο αυτό, μαζί με την οικοσκευή, το ρουχισμό κλπ, δωρίθηκε στον δήμο Σπάρτης το 1996 από τον αείμνηστο Λεωνίδα Μελετίου Μανουσάκη.

Οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις αναπαραστάσεις των χώρων της κατοικίας, τις εκθέσεις αντικειμένων και τις προβολές πολυμέσων, να επισκεφθούν και να “γευτούν” όψεις της οικογενειακής & κοινωνικής ζωής μίας άλλης εποχής, των ανθρώπων που κατοίκησαν & δημιούργησαν τη νέα πόλη της Σπάρτης.

Σε ειδική προθήκη εκτίθενται οικογενειακά κειμήλια που δωρίθηκαν στο Μουσείο από Σπαρτιάτες πολίτες, που επιθυμούν να μοιραστούν με τους επισκέπτες, όχι μόνο το μερίδιο της ιστορίας που τους αναλογεί αλλά και το μοναδικό συναίσθημα που τους συνδέει με αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα.

Το Μουσείο αυτό όπως και το Μουσείο Νεώτερης Σπάρτης και το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών “Τάκης Αϊβαλής” ανήκουν στο δήμο Σπάρτης και τα διαχειρίζεται το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος.

Φωτογραφικό υλικό

Πηγή: https://spartaarchitecture.blogspot.com