Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου στη Σπάρτη η ημερίδα με θέμα «Η κρυμμένη αυτοκτονικότητα της ελληνικής κοινωνίας», από το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας του φορέα «Κλίμακα». Η ημερίδα περιελάμβανε δύο ενότητες.

Το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, γιατρούς και νοσηλευτές) της περιοχής μας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από εξειδικευμένους επιστήμονες της οργάνωσης «Κλίμακα» στην αντιμετώπιση της αυτοκτονίας και ιδιαίτερα πάνω σε πρωτόκολλα πρώιμης αναγνώρισης ψυχοπαθολογικών καταστάσεων και αυτοκτονικού ιδεασμού καθώς και ορθής παρέμβασης και διαχείρισης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη δημόσια βιβλιοθήκη διεξήχθη ανοικτή ομιλία-διάλογος με πολίτες, σε μια προσπάθεια προσέγγισης του φαινόμενου από επιστημονική σκοπιά, κοινωνιολογική και ψυχολογική. Αναφέρθηκαν οι ποικίλοι παράγοντες που ευθύνονται για τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονίας (επισφάλεια, παθογένεια, οικονομική κρίση κ.ά.). Παράλληλα οι ομιλητές προσπάθησαν να ενδυναμώσουν το κοινό, στο πλαίσιο του δυνατού, στην αναγνώριση κάποιων ψυχοπαθολογικών καταστάσεων που μπορεί να συνδέονται με την αυτοκτονία (πχ κατάθλιψη), αποδομώντας τα κοινωνικά στερεότυπα και τη συχνά στρεβλή αντίληψη που υπάρχει γύρω από τις ψυχικές ασθένειες, με στόχο την αποστιγματοποίηση των ψυχικά ασθενών και την εξωστρεφή αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από την πλευρά τους και τους οικείους τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη λειτουργία της 24ωρης γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 και το μήνυμα που βγήκε: «Όταν νιώθεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα… υπάρχει βοήθεια».

Τη διοργανωτική επιτροπή της ημερίδας αποτελούσαν οι κ.κ. Παναγιώτα Φλεβαράκη (κοινωνική λειτουργός, προϊσταμένη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Λακωνίας), Γεώργιος Πουλημενάκος (κοινωνιολόγος, υπάλληλος της ανωτέρω Δ/νσης), Αντιγόνη Ματσούκα (κοινωνική λειτουργός, υπάλληλος Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Δ. Σπάρτης) και Βαγγέλης Νικολαΐδης (νοσηλευτής, υπάλληλος του ανωτέρω Νομικού Προσώπου).

Η διοργάνωση της εκδήλωσης είχε τη συνδρομή και στήριξη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, της αντιπεριφερειάρχη Αδαμαντίας Τζανετέα, του δημάρχου Σπάρτης Ευάγγελου Βαλιώτη και του προέδρου του Νομικού Προσώπου Θέμη Πατσιλίβα.