Επιστολή – διαμαρτυρία Γρηγοράκου για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά στα Βάτικα

Grigorakos

Grigorakos

Χθες Τετάρτη 26/8, ο βουλευτής Λακωνίας και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος έστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, στην οποία διατυπώνει την έντονη διαμαρτυρία του και απαιτεί την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας για την καταβολή αποζημιώσεων στους κατοίκους των Βατίκων που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου. Παράλληλα, αξιώνει εμφατικά να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή πριν τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Αναλυτικά η επιστολή προς τους κ.κ. Τσακαλώτο και Βούτση:

Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή με την ελπίδα ότι δεν απευθύνομαι σε ώτα μη ακουόντων, αν και τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου συνηγορούν σε αυτό που απεύχομαι.

Με έκπληξη ενημερώθηκα από το δήμαρχο Μονεμβασίας, κ. Ηρακλή Τρειχίλη, για το περιεχόμενο της επιστολής που έλαβε από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Τάσο Μαυρόπουλο. Είχε προηγηθεί επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου προς τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά και συνεχή τηλεφωνήματα άκαρπης αναζήτησης του γγ επί 35 ημέρες. Με θλίψη διαπιστώνω ότι, έως την ώρα που γράφεται η παρούσα, η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για την πυρόπληκτη περιοχή των Βατίκων, δεν έχει χορηγήσει αποζημιώσεις και δεν έχει προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά μέτρα, μετά από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νομό Λακωνίας στις 17/7/2015. Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του φθινοπώρου, οπότε αναμένονται και οι πρώτες βροχές. Παρά τις έντονες πιέσεις που ασκεί ένας ολόκληρος νομός και εγώ προσωπικά, οι εμπλεκόμενοι φορείς κωλυσιεργούν συστηματικά -ελπίζω όχι και εσκεμμένα- και αφήνουν τους λάκωνες στο έλεος της τύχης τους. Όσοι ενδιαφερόμαστε για τα Βάτικα, απαιτούμε να ξεπεραστούν άμεσα οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να σταματήσουν οι συσκέψεις χωρίς αντίκρυσμα. Οι ενέργειες των υπουργείων σας είναι ανακόλουθες με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Με την υπ΄ αριθμ. 436/21.07.2015 επίκαιρη ερώτησή μου προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών μετέφερα, ως όφειλα, τα αιτήματα κατοίκων και φορέων της Νεάπολης Λακωνίας και εξέφρασα την αγωνία μου για την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση της περιουσίας των πυροπαθών. Παράλληλα, τόνισα στον υπουργό κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος προσήλθε στο ελληνικό κοινοβούλιο για να απαντήσει στην ερώτησή μου, πόσο ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη λήψη μέτρων προστασίας για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο πλημμυρών.

Ο κ. Κατρούγκαλος μού απάντησε ότι η αρμοδιότητα είναι κατακερματισμένη σε έξι υπουργεία, αλλά ανέφερε ότι έχει προβλεφθεί η άμεση καταβολή επιδόματος για τις πρώτες ανάγκες, ποσού 586 υυρώ κατ΄ άτομο -με πρόσθετη ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες- καθώς και οικονομική ενίσχυση έως 5.869 ευρώ για την αντικατάσταση οικοσκευής.

Με διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στη συνεργασία με τους φορείς και τους βουλευτές του νομού, ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ανακουφιστούν το ταχύτερο δυνατό οι πολίτες.

Τις πταίει για την προκλητική έλλειψη μέριμνας; Σας καλώ να αφήσετε κατά μέρος τους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς που πλήττουν την παράταξή σας σε βάρος της χώρας και να ολοκληρώσετε επιτέλους τις καλοκαιρινές διακοπές, που φαίνεται να σας απασχολούν περισσότερο από μία ταλαιπωρημένη περιοχή, και να αντιληφθείτε ότι η διακυβέρνηση της χώρας απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ταχύτητα.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης των κατοίκων και της περιοχής αμέσως, σας καθιστώ υπεύθυνους πολιτικά, νομικά και ποινικά για ό,τι συμβεί όταν σημειωθούν οι πρώτες βροχές. Κηρύξτε τώρα τα Βάτικα πυρόπληκτη περιοχή και μην κωλυσιεργείτε αδικαιολόγητα!”.