Επιστολή στο ΥΠΑΑΤ για τα αγροτικά προβλήματα

Trixeilis

Trixeilis

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη απευθύνει ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, προκειμένου να του μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία και απόγνωση του αγροτικού κόσμου της περιοχής σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν έντονα.

Το πρώτο θέμα που τίθεται στην επιστολή είναι αυτό της φορολόγησης των αγροτών και τα βιβλία εσόδων-εξόδων. Οι αγρότες ζητούν έντονα την αναβολή και τον επανασχεδιασμό του τρόπου φορολόγησής τους, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα, καθώς εκτιμάται ότι το νέο πολυνομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί, θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στον αγροτικό κλάδο.

Ο κ. Τριχείλης συνεχίζει ενημερώνοντας τον υπουργό για το ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της αδιάθετης παραγωγής των πρώιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών (ομφαλοφόρα πορτοκάλια και μανταρίνια), καθώς, όπως λέει, “δεν υπάρχει εμπορία και η παραγωγή κυριολεκτικά σαπίζει στα δέντρα, μηδενίζοντας το εισόδημα των παραγωγών”.

Το τρίτο ζήτημα που θίγει η επιστολή είναι η συντριπτικά μειωμένη ελαιοπαραγωγή της φετινής περιόδου, η οποία αποδίδεται αφενός στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, αφετέρου στις υπερβολικές σε ένταση και διάρκεια βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος, οι οποίες οδήγησαν σε έντονη καρπόπτωση.

Ο δήμαρχος Μονεμβασίας ολοκληρώνει την επιστολή του εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, συντασσόμενος με τα δίκαια αιτήματά του και καλώντας το ΥΠΑΑΤ και τα συναρμόδια υπουργεία να αντιμετωπίσουν από κοινού τα ζητήματα, “με τρόπο ώστε να μην πληγεί ανεπανόρθωτα ο αγροτικός κόσμος, που αποτελεί τον στυλοβάτη για την οικονομία και την ανάπτυξη της υπαίθρου”.