Επιστολή στο ΥΠΕΣ για ανασύσταση του Δήμου Βοιών

Neapoli

Neapoli

Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη απευθύνουν οι κ.κ. Π. Κοκκινάκης (τ. πρόεδρος Κοινότητας Νεάπολης), Κ. Τσάκος (τ. δήμαρχος Νεάπολης Βοιών), Π. Τσάκος (τ. δήμαρχος Βοιών και νυν δημ. σύμβουλος Μονεμβασίας), Ι. Κουσούλης (τ. δήμαρχος Βοιών), και οι δημ. σύμβουλοι Μονεμβασίας κ.κ. Δ. Δουμάνης, Α. Χαραμής και Γ. Μέντης. Με αυτήν κατηγορούν το δήμαρχο Μονεμβασίας για “εσκεμμένη διαστρέβλωση των γεγονότων”, ζητώντας ξανά από τον υπουργό τη συνένωση της δημοτικής ενότητας Βοιών με το δήμο Ελαφονήσου, επικαλούμενοι και τη σύμφωνη γνώμη και των τριών βουλευτών του νομού.

Ακολουθεί η επιστολή:

“Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Σε συνέχεια της από 7–1-2014 επιστολής του δημάρχου Μονεμβασίας, την οποία, λόγω του πλήθους των ανακριβειών της και της εσκεμμένης διαστρέβλωσης των γεγονότων, θεωρούμε προκλητική, προσβλητική του πρώτου πολίτη του δήμου προς τους δημότες του της ΔΕ Βοιών αλλά και προς τα θεσμικά όργανα που σ’ αυτήν αναφέρονται, νιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση αποκαθιστώντας την αλήθεια να σας υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα.

Ο καποδιστριακός δήμος Βοιών (8000 απογραφέντες κάτ. περίπου ενώ είναι άνω των 10.000 οι πραγματικοί σήμερα διαβιούντες) με 12 ΔΔ και έδρα τη Νεάπολη (3190 κάτ. περίπου), ο δεύτερος του νομού Λακωνίας, πλήρως ηλεκτρονικά και τεχνικά οργανωμένος με 34 μονίμους υπαλλήλους, προϋπολογισμούς και Τεχνικά Προγράμματα την τελευταία οκταετία της περιόδου (2002-2010) της τάξεως των 6 εκ. και 1,2 εκ. ευρώ αντίστοιχα ετησίως με ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και μελέτες της τάξεως των 20 εκ. ευρώ υλοποιούμενα με μέριμνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είχε προταθεί από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποτελέσει έναν νέο καλλικρατικό δήμο συνενούμενος με αυτόν της Μονεμβάσιας και της κοινότητας Ελαφονήσου.

Δυστυχώς επεκράτησαν τότε κάποιες σκοπιμότητες και λάθη που είναι γνωστά σε όλους και παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, προκρίθηκε η συνένωση του δήμου με άλλους τέσσερις (Μολάων-Μονεμβάσιας-Ασωπού-Ζάρακα), με έδρα τους Μολάους, 70 χλμ από το δήμο μας, και σύσταση του νέου δήμου Ελαφονήσου, νησιού με 700 περίπου κατοίκους απέχοντας λιγότερο από 500 μέτρα από την απέναντι ξηρά με ηπειρωτική έκταση όμορη στη ΔΕ Βοιών 6 τετρ. χλμ. περίπου και από τη Νεάπολη 8 περίπου χλμ.

Τα όσα ισχυρίζεται ο δήμαρχος στην επιστολή του ότι ελέχθησαν από τη βουλευτή κ. Φ. Πατριανάκου κατά την τελετή της κοπής της πίτας της ΔΕ την ημέρα των Θεοφανείων, παρουσία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη μας και του υπουργού και βουλευτή μας κ. Λ. Γρηγοράκου, αλλά και περί “ξηλώματος” του Καλλικράτη και έργων που δεν είχαν γίνει την τελευταία τριακονταετία στη ΔΕ Βοιών είναι τελείως αναληθή, προκάλεσαν τη νοημοσύνη όλων των συμπολιτών μας και εύλογα προκύπτει το ερώτημα σε όλους μας προς τι αυτά τα ψεύδη ;; πόθεν προέρχεται και πού εδράζεται το έντονο ενδιαφέρον του δημάρχου για τη ΔΕ Βοιών και γιατί αν όντως ενδιαφέρεται και σέβεται τους βατικιώτες δεν λαμβάνει υπόψη του τη σχεδόν καθολική επιθυμία τους.

Κύριε υπουργέ, για την άρση αυτής της κατάφωρης και πρωτοφανούς αδικίας, σας έχουμε υποβάλει σχετικό υπόμνημα με 5500 υπογραφές σχεδόν όλων των ψηφοφόρων της ΔΕ Βοιών και με τη σύμφωνη γνώμη και των τριών βουλευτών του νομού μας, σας έχουμε προτείνει τη συνένωση της ΔΕ Βοιών με τον πλησιέστερο μικρό νησιωτικό δήμο Ελαφονήσου, που πιστεύουμε ότι έτσι θα ενισχυθεί, χωρίς παράλληλα να αυξάνεται ο αριθμός των δήμων του νομού μας. Με τη λύση αυτή δεν ακυρώνεται ο δήμος Μονεμβασίας, αφού θα παραμείνουν οι υπόλοιποι τέσσερις συνενωθέντες δήμοι. Τέλος σας διαβεβαιώνουμε ότι οι συμπολίτες μας ξέρουν να εκτιμούν και να λαμβάνουν υπόψη τους, Θετικά η Αρνητικά, τις προσπάθειες όλων εκείνων που κατανοούν και επιλύουν τα προβλήματά τους”.