Επιστολή συνταξιούχων σε Βορίδη με αφορμή την επίσκεψη στη Σπάρτη

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βoρίδη, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Σπάρτη την Παρασκευή 9/10, απέστειλαν συνταξιούχοι του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας.

Σε αυτήν αναφέρουν:

“Κ. υπουργέ,

Οι συνταξιούχοι αγρότες παίρνουμε σύνταξη κατά μέσον όρο 400 ευρώ το μήνα με τους περισσότερους να παίρνουν ακόμη πιο κάτω.

Οι πολιτικές των τελευταίων δέκα ετών έχουν προσθέσει στη ζωή μας ανυπέρβλητα προβλήματα. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ούτε καν στα στοιχειώδη με αυτές τις συντάξεις πείνας. Με αυτά τα λεφτά, που δεν φτάνουν για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, μας καταδικάζετε σε συνθήκες ζωής πολλών δεκαετιών πριν, σε σπίτια χωρίς θέρμανση, χωρίς φάρμακα και στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Πολλοί συνάδελφοί μας δεν έχουν την δυνατότητα να ξεπληρώσουν τον ΟΓΑ και μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, χωρίς σύνταξη και ας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 67 χρόνια, παρακαλώντας τον θεό να μην αρρωστήσουν και να μην χρειάζονται φάρμακα.

Προτείνουμε, αυτοί οι συνάδελφοί μας να πάρουν σύνταξη αναδρομικά από τα 67 τους χρόνια και να παρακρατείται ένα ποσό για το χρέος τους στον ΟΓΑ.

Πρόσφατα εφαρμόσατε με τροπολογία που ψηφίσατε στη βουλή στα ήδη περιορισμένα αναδρομικά 11 μηνών που επιδίκασε το ΣτΕ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 1,4 δις ευρώ από τα 3,9 δις ευρώ που αντιστοιχούν στους συνταξιούχους σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα με την κυβερνητική απόφαση να αποδοθούν αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ το μήνα. Οι συνταξιούχοι αγρότες δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ για το ποσό της 13ης και 14ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο ενδεκάμηνο που επιδίκασε το ΣτΕ (δηλαδή 500 – 600 ευρώ εφάπαξ).

Αποτελεί πρόκληση αυτά που είπε ο πρωθυπουργός πως οι συνταξιούχοι έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορωνοιό τη στιγμή που οι νεκροί από τον Covid 19 κατά το 95% είναι συνταξιούχοι. Μας θυμίζει το αντίστοιχο που είπε ο κ. Τσίπρας ότι το πρόβλημα με την προσωπική διαφορά αφορά συνταξιούχους μεγάλης ηλικίας και θα λυθεί με φυσικό τρόπο (δηλαδή θάνατο).

Κ. υπουργέ,

Μιας και είσαστε σήμερα στη Σπάρτη, σας λέμε: Δεν σκοπεύουμε να πέσουμε στο βάραθρο του Καιάδα που μας σπρώχνετε. Θα παλέψουμε με ότι μέσο έχουμε μαζί με τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και το λαϊκό κίνημα για να πέσει στο βάραθρο του Καιάδα η πολιτική σας, που δημιουργεί είλωτες και επαίτες.

Διεκδικούμε:

1) Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για τη βοήθεια στο σπίτι ανήμπορων συνταξιούχων

2) Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του ενδεκάμηνου (Ιουν. 2015 – Μάη 2016) που αφορούν στις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης στους αγρότες.

3) Να δοθούν άμεσα αυξήσεις στις συντάξεις των αγροτών”.