Επιστολή του συλλόγου “Πλήθων” στον πρωθυπουργό για την αποκατάσταση του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης

ktirio palaiou Protodikeiou Spartis

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Λακεδαίμονος επιθυμώντας να συμβάλει στην προστασία του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης και των κατοίκων της πόλης, απέστειλε προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να προσπελαστούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ξεκινήσει η αποκατάσταση του σπάνιου αρχιτεκτονικού μνημείου της πόλης της Σπάρτης και της σύγχρονης Ελλάδας.

Η ίδια επιστολή, η οποία είχε σταλεί και στον προηγούμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Απρίλιο του 2019, αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Λαμβάνουμε το θάρρος να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή ως έσχατη πράξη ευαισθητοποίησης για τη διάσωση ενός ιστορικού μνημείου της πόλης μας.

Πρόκειται για το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης, ένα νεοκλασικό κτήριο που ανεγέρθηκε το 1837 για να στεγάσει το Πρωτοδικείο Σπάρτης και τις υπόλοιπες αρχές του τόπου. Ίσως είναι το παλαιότερο διοικητήριο της σύγχρονης Ελλάδας, ένα από τα πέντε πρώτα της χώρας που συστάθηκαν με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα στις 16 Οκτωβρίου 1834. Αποτελεί το πρώτο δημόσιο κτήριο της πόλης με βαρύνουσα ιστορική μνήμη και αξία, ένα από τα αρχαιότερα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας που διασώζονται ακόμα. Πρόκειται για κτήριο μοναδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, πραγματικό στολίδι πολιτισμού, που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Δυστυχώς μια ακατανόητη αδιαφορία, εκ μέρους της πολιτείας, έχει θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο την ύπαρξή του. Μετά την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου, το 2005, το παλαιό κτήριο παραχωρήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους αλλά καμία ενέργεια αποκατάστασης δεν προχώρησε από τότε.

Αποτέλεσμα, το κτήριο αυτό να «κακοποιείται» αργά και βασανιστικά μπροστά στα μάτια της ανήμπορης ν΄ αντιδράσει σπαρτιατικής κοινωνίας και να κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση! Εξέλιξη που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας -καθημερινά διασχίζουν το σημείο δεκάδες πολίτες- και μας εκθέτει ανεπανόρθωτα στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου για την έλλειψη ικανότητας διάσωσης πολύτιμου πολιτισμικού κεφαλαίου.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων» εκφράζοντας τις εύλογες ανησυχίες των εκπαιδευτικών και του συνόλου των Σπαρτιατών για την τύχη ενός τόσο σημαντικού ιστορικού μνημείου, και με βαθιά την πεποίθηση ότι τόσο η πολιτεία όσο και εσείς προσωπικά δε θα το εγκαταλείψετε τελικά στη μοίρα του, σας παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα για τη διάσωσή του.

Με μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό σας,

εκ μέρους του ΔΣ

ο πρόεδρος

Θεόδωρος Καψάλης”