Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας: “Όχι τζάμπα δουλεία τη Λευκή Νύχτα!”

Ανακοίνωση – καταπέλτη για την αποψινή Λευκή Νύχτα αλλά και τη γενικότερη καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων με την ελαστικοποίηση του ωραρίου εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού μας. Όπως αναφέρει, “για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι “λευκές” και “κόκκινες” νύχτες, δεν “τόνωσαν την αγορά”, δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν σταμάτησε η εντατικοποίηση που υπάρχει, δεν σώθηκε κανένα μικρομάγαζο από το “λουκέτο”.

Το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί! Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν απάνθρωπα ωράρια, έχοντας ως ανταμοιβή συνήθως ένα ρεπό και αν, ενώ και η Κυριακή, η σταθερή μέρα για ξεκούραση μέσα στην εβδομάδα, καταργείται πλήρως νομοθετικά από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις”.

Συνεχίζει υποστηρίζοντας πως “όλες αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ που υποκλίνεται η κυβέρνηση και προστίθενται στην ήδη διαμορφωμένη εργασιακή ζούγκλα που βιώνουμε. Τα σμπαραλιασμένα ωράρια, οι ατομικές συμβάσεις, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι πετσοκομμένοι μισθοί των 300-400 ευρώ, η απληρωσιά, η ανεργία και η εντατικοποίηση είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου.

Το μεγάλο κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο επιτάσσουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου με μόνο στόχο την αύξηση των κερδών τους, μέσα από το όλο και μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων και το “κλείσιμο” των αυτοαπασχολούμενων. Δεκάδες μικρομαγαζάτορες δεν αντέχουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας, τη φοροεπιδρομή και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού, με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Δεν θα σταματήσει η απληρωσιά, η “απασχολησιμότητα”, η ανεργία, ούτε οι μικροί έμποροι θα σταματήσουν να χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον, αν γενικευτεί η ελαστικοποίηση του ωραρίου με τη δουλειά τις Κυριακές και τις “λευκές” νύχτες. Απεναντίας, με αυτό τον τρόπο, εντείνονται!

Θεωρούμε φυσικούς μας συμμάχους τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Το πρόβλημα για τους εργαζόμενους – καταναλωτές δεν είναι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά οι άδειες τσέπες τους, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες”.

Στην ίδια ανακοίνωση η επιτροπή αναφέρει της διεκδικήσεις της:

“ > Όχι τζάμπα δουλεία τη “Λευκή Νύχτα”! Απαιτούμε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!

> Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

> Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 8ωρο, 5ημερο, 40ωρο!

> Άμεση κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση”.