Επιτυχημένη η εκδήλωση της “Πυρρίχης”

Salamineia 2014 (6)

Salamineia 2014 (6)

Τη συμμετοχή και προσφορά της αρχαίας Σπάρτης στη ναυμαχία της Σαλαμίνας είχε ως θέμα η εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 4/10 στην αίθουσα Λακώνων Ποιητών του διοικητηρίου ο Όμιλος Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών – Εθίμων “Η Πυρρίχη”.

Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη του τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων της Ε΄ ΕΠΚΑ δρ Μαρία Τσούλη ανέπτυξε το θέμα “Οι λακεδαιμόνιοι στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Διερευνώντας τη φυσιογνωμία της Σπάρτης την περίοδο των περσικών πολέμων με βάση τα νεότερα ανασκαφικά στοιχεία”, ενώ η φιλόλογος κ. Μεταξία Παπαποστόλου μίλησε για τον χορό στην αρχαία Σπάρτη κατά τα αρχαϊκά και κλασσικά χρόνια.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα χορευτικά τμήματα της Πολιτιστικής Ένωσης Περάματος με χορούς της δυτικής Θράκης, του Λαογραφικού Συλλόγου Μεγάρων “Ο χορός της τράτας” με χορούς των Μεγάρων, του Χορευτικού Συλλόγου Αργολίδας δήμου Επιδαύρου με χορούς από το Καβακλί Θράκης, του Λαογραφικού – Χορευτικού Συλλόγου “Η Ρέα” Άσσου Κορινθίας με χορούς των βλαχόφωνων ελλήνων Ανατολικής Μακεδονίας και του Ομίλου Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών – Εθίμων “Η Πυρρίχη” με χορούς από τη Θεσσαλία.

Το “παρών” έδωσαν ο εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ. Ευσταθίου αιδεσιμότατος πατήρ Ανδρέας Κόνιαρης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος και πλήθος κόσμου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπόνος, υπεγράφη από τις αντιπροσωπείες των πέντε φορέων το πρωτόκολλο της πρυτανείας της εκδήλωσης για το 2015, την οποία ανέλαβε η πόλη των Μεγάρων και ο Λαογραφικός Σύλλογος “Ο χορός της τράτας”.

Salamineia 2014Salamineia 2014 (1)Salamineia 2014 (2)Salamineia 2014 (3)Salamineia 2014 (4)Salamineia 2014 (5)Salamineia 2014 (7)Salamineia 2014 (8)Salamineia 2014 (9)