Επιτυχημένη η 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Πάρνωνα

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης συνδιοργάνωσε με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης “Διός Κούροι” και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαμβακούς “Νέα Ζωή” τη 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, στις 29-31 Ιουλίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή καταφυγίου «Γ. Παπαθεοδώρου» του ΕΟΣ Σπάρτης, στον Πάρνωνα. Στο βουνό με το σπάνιας ομορφιάς ελατοδάσος, σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, έδωσαν το «παρών» εκατοντάδες λάτρεις των πλανητών, του ηλίου, των αστρικών σμηνών, των νεφελωμάτων και των γαλαξιών. Σ’ αυτή τη θέση δίνουν ραντεβού σχεδόν κάθε χρόνο οι ερασιτέχνες αστρονόμοι, αφού αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη με μηδενική φωτορύπανση αλλά και με αξεπέραστο φυσικό κάλλος. Μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν το νυχτερινό ουρανό από πλήθος τηλεσκοπίων που υπήρχαν στο χώρο, να κάνουν πεζοπορία, ορειβασία, να μετέχουν σε σεμινάρια και να παρακολουθήσουν ομιλίες.

Η κύρια ομιλία ήταν εκείνη του αστροφυσικού, επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου κ. Διονύση Π. Σιμόπουλου, με τίτλο «Από Τη Γένεση Στον Καταυλισμό».
Ομιλίες επίσης πραγματοποιήθηκαν από τη συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού, με τίτλο «Μαγνητικές καταιγίδες στο ηλιακό μας σύστημα», καθώς και από τον κ. Θανάση Ευαγγελόπουλο, ενδοκρινολόγο, με τίτλο «Η ανθρώπινη όραση, η αντίληψη των χρωμάτων».