Επιτυχημένος ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων

GAK 4

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 11 Ιουνίου στην Πνευματική Εστία Σπάρτης η εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων που συνδιοργάνωσαν η Πνευματική Εστία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Λακωνίας. Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων έχει ανακηρυχθεί η 9η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Διάσκεψης της Unesco το 2011.

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε η προσφορά του Αθανασίου Ματάλα, μέσα από την παρουσίαση του προσωπικού του αρχείου, που παραδόθηκε στα ΓΑΚ από το «Καθίδρυμα Αθανασίου Ματάλα του Λακεδαιμονίου», από το οποίο προέκυπταν στοιχεία για τη ζωή και το έργο του, όπως και για την προσφορά στον τόπο του και όχι μόνον. Ιδιαίτερα καταγράφηκε το πέρασμά του «από την Αράχωβα Λακεδαίμονος στην Ανατολική Ρωμυλία».

Η αναλυτική ομιλία της δρος Πέπης Γαβαλά, προϊστάμενης των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Λακωνίας, πλαισιώθηκε από φωτογραφικό υλικό και από έκθεση ψηφιακών αρχειακών τεκμηρίων που επιμελήθηκε ο αρχειονόμος κ. Μιχάλης Σόβολος, όπως και από σχετικό έντυπο υλικό που επιμελήθηκε η αποσπασμένη εκπαιδευτικός κ. Μαρία Στελλάκου. Οι παρευρεθέντες ξεναγήθηκαν στην έκθεση, απολαμβάνοντας το δροσερό κήπο και το μικρό «αρχειακό κέρασμα».

Πολλοί σπαρτιάτες, αλλά και αραχωβίτες, πολλοί απόγονοι της ευρύτερης οικογενείας Ματάλα, μέλη της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης και φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Λακωνίας τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Παρέστησαν επίσης ο τ. υπουργός κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο τ. δήμαρχος Σπάρτης κ. Δημοσθένης Ματάλας, καθώς και ο γενικός διευθυντής του Καθιδρύματος Ματάλα, κ. Θεόδωρος Ματάλας. Επίσης παρευρέθη και εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος δημάρχου Σπάρτης κ. Ευάγγελου Βαλιώτη.

Θερμές ευχαριστίες η υπηρεσία των ΓΑΚ απευθύνει σε όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, όπως και σε όλα τα ΜΜΕ που κατά τη διάρκεια των προηγουμένων ημερών ενημέρωναν κατ΄ επανάληψη το λακωνικό κοινό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στο φιλίστορα κ. Κώστα Πορφύρη, για την ανιδιοτελή βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και την ανάρτησή της στο διαδίκτυο.