Επτά παρτέρια της Παλαιολόγου θυσία στο διπλοπαρκάρισμα

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


Φαντασθείτε μια πόλη να καταστρέφει το “σήμα κατατεθέν” της, το κύριο –δηλαδή– χαρακτηριστικό γνώρισμά της, αυτό που την κάνει αναγνωρίσιμη κι ελκυστική:

Τη Θεσσαλονίκη να καταστρέφει τον Λευκό Πύργο

Το Ναύπλιο να καταστρέφει το Παλαμήδι

Την Τρίπολη να καταστρέφει την πλατεία Άρεως

Τα Τρίκαλα να καταστρέφουν τον ποταμό Ληθαίο

Την Αλεξανδρούπολη να καταστρέφει τον Φάρο

Τη Ρόδο να καταστρέφει τη μεσαιωνική πόλη

Τη Σπάρτη να καταστρέφει τις νησίδες με τους φοίνικες της Παλαιολόγου.

Κι όμως, η Σπάρτη είναι έτοιμη να κάνει ακόμα κι αυτό:

Ως δια μαγείας, η αρχική μελέτη Βλαστού για πεζοδρόμηση του κέντρου, η οποία σεβόταν και περιλάμβανε οργανικά τις νησίδες με τους φοίνικες, μετατράπηκε, σε δύο μόλις χρόνια, σε κάτι ριζικά διαφορετικό, σε “ανάπλαση του κέντρου”.

Με κύρια αφορμή το “διπλοπαρκάρισμα”, το οποίο θα μπορούσε να ελέγχθεί με αυστηρή αστυνόμευση κι επιβολή των νόμιμων κυρώσεων, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο (1-7-2020) η οριστική μελέτη ανάπλασης του κέντρου, η υλοποίηση της οποίας περνά μέσα από το ξήλωμα εφτά νησίδων – παρτεριών της Παλαιολόγου (από Ευαγγελιστρίας μέχρι Βρασίδου), προκειμένου τα δύο αντίθετα ρεύματα της Παλαιολόγου να συγκλίνουν στον άξονα (εκεί που είναι σήμερα τα παρτέρια) και να δημιουργηθεί μια επτάμετρη οδός, αμφίδρομης ήπιας κυκλοφορίας, χωρίς – φυσικά – νησίδα, με διάφορες πλευρικές παρεμβάσεις ανάπλασης και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οι νησίδες με τους φοίνικες της Παλαιολόγου δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του ’30, επί δημαρχίας του φωτισμένου δημάρχου της Σπάρτης Ηλία Γκορτσολόγου, κι έκτοτε αποτέλεσαν το κορυφαίο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης. Σήμερα, μετά από 90 περίπου χρόνια, με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης, αλλοιώνεται και καταστρέφεται το σήμα κατατεθέν της πόλης, αυτό που έθελγε πάντα τους σπαρτιάτες, αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά, αυτό που ο καθένας -ο οποίος θα περάσει έστω και μια φορά από τη Σπάρτη- ανακαλεί πρώτο στη μνήμη του, αυτό που για τους Σπαρτιάτες αποτελεί θεμελιακό και αναντικατάστατο στοιχείο της παράδοσης και της ιστορίας της νέας Σπάρτης.

Από τα 19 παρτέρια – νησίδες με τους φοίνικες που οραματίστηκε και υλοποίησε ο Ηλίας Γκορτσολόγος στην Παλαιολόγου (από Όθωνος –Αμαλίας μέχρι Θερμοπυλών), με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης, θα καταστραφούν τα επτά, το 37%, περίπου, του συνόλου!!!

Δηλαδή, γίνεται μια παρέμβαση που αλλοιώνει δραματικά το κύριο χαρακτηριστικό της Παλαιολόγου και της Σπάρτης, για να “λυθεί” το πρόβλημα διπλοπαρκαρίσματος σε 445 μ. του δρόμου (!!!), πρόβλημα το οποίο θα εξωθηθεί εκ των πραγμάτων, και μάλιστα πολύ οξυμένο, προς την υπόλοιπη Παλαιολόγου και τους παράπλευρους δρόμους.

Εκτός από την καταστροφή των επτά παρτεριών (η οποία δεν απαλείφεται με οποιεσδήποτε πλευρικές παρεμβάσεις) αλλοιώνεται (χωρίς να γίνεται πεζοδρόμηση όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη Βλαστού) και η μορφή της Παλαιολόγου, αφού στο κέντρο της θα πάρει την όψη “λαιμού κλεψύδρας” με τη σύγκλιση των δύο αυτόνομων τμημάτων της σε έναν κοινό δρόμο διπλής κατεύθυνσης, πλάτους 7 μ, ενώ θα καταργηθούν και 50 θέσεις στάθμευσης, περίπου, μεταξύ των παρτεριών.

Το ανησυχητικό (και λυπηρό συνάμα) είναι ότι οι πολίτες, με όλα αυτά που έχουν προηγηθεί και με τον τρόπο που αξιοποιείται επικοινωνιακά το θέμα, δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς θα γίνει στο κέντρο της Σπάρτης. Θα το αντιληφθούν μόνο όταν θα δουν τις μπουλντόζες να ξηλώνουν τα παρτέρια και τους φοίνικες, αλλά –τότε- θα είναι πολύ αργά.

Άραγε εκείνοι που πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις την πεζοδρόμηση του κέντρου και κατάφεραν (τελικά) να την ματαιώσουν, έχουν να πουν κάτι γι’ αυτό που πρόκειται να συμβεί στο κέντρο της Σπάρτης;

ΥΓ: Φυσικά, η τοποθέτησή μου δεν αφορά τη δουλειά των μελετητών. Οι εκάστοτε μελετητές κάνουν εκείνο που τους παραγγέλλει ο εργοδότης και την ευθύνη φέρουν εκείνοι που αποφασίζουν.