Επτά προτάσεις για “αναίμακτη” λήξη της σχολικής χρονιάς

γράφει ο φιλόλογος Ιωάννης Χρηστάκης


Επειδή το άνοιγμα των σχολείων -τέλη Μάη 2020-, όπως γράφεται και ακούγεται, εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων συγγενών μαθητών (πολλοί από τους παραπάνω ανήκουν και σε ευπαθείς ομάδες) θα πρότεινα τα ακόλουθα.

1. Να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης χωρίς φυσική παρουσία μαθητών, πλην των μαθητών της γ’ λυκείου που για τρεις εβδομάδες θα ολοκληρώσουν ύλη που τυχόν δεν έχουν διδαχτεί από αυτή που ήδη έχει περικοπεί.

Για όλους τους υπόλοιπους μαθητές να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία, ομόχρονη και ετερόχρονη μέχρι 12 Ιουνίου.

2. Η προαγωγή και η απόλυση των μαθητών όλων των τάξεων δημοτικού και γυμνασίου, καθώς και των δύο τάξεων λυκείου να προέλθει από συμψηφισμό ανάλογης βαθμολογίας τριμήνων ή τετραμήνων με την ήδη επιδοθείσα προηγούμενη/ες στους γονείς και κηδεμόνες. Να δοθεί έμφαση -λόγω ειδικών συνθηκών- σε επιεική αντιμετώπιση των χαρακτηριστικών επίδοσης των μαθητών!

3. Οι πανελλήνιες εξετάσεις να αρχίσουν τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, ώστε οι συνάδελφοι που θα εμπλακούν σε αυτές να έχουν τελειώσει με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους στα διάφορα σχολεία που υπηρετούν.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για το εκπαιδευτικό προσωπικό!

(Τήρηση αποστάσεων, προστατευτικές στολές για ολόσωμη προστασία ανάλογες με αυτές που φορούν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ολιγάριθμα εξεταστικά τμήματα, εισηγητές, επιτηρητές, μέλη εξεταστικών επιτροπών αυστηρά κάτω των 50 ετών, και άλλα).

4. Οι πανελλήνιες να έχουν ολοκληρωθεί την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

5. Να μην υπάρξει η -κατ’ εμέ- αδικαιολόγητη και αψυχολόγητη σκέψη για έναρξη σχολικής χρονιάς την Παρασκευή 24 Αυγούστου και έναρξη μαθημάτων την 31η Αυγούστου!

Κάτι τέτοιο είναι αντιπαιδαγωγικό και παράνομο εν μέρει!

6. Να οργανωθεί καλύτερα η τηλεκπαίδευση από το υπουργείο και να γίνουν -επιτέλους- οι δέουσες ενέργειες για φτηνό και γρήγορο ίντερνετ, πρωτίστως σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (Είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη ως προς τα αυτονόητα που αναφέρθηκαν παραπάνω).

7. Να δοθεί έξτρα τρίμηνο επίδομα (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) 600 ευρώ στους ήρωες συναδέλφους που έφεραν σε πέρας ένα σισύφειο άχθος που ακούει στο όνομα: ασθμαίνουσα τηλεκπαίδευση! Γνωρίζω ότι πολλοί από αυτούς -νυχθημερόν- βρίσκονταν μπροστά σε μία οθόνη!

Εύχομαι υγεία στους συναδέλφους κυρίως που θα επωμιστούν όλα τα βάρη να τελειώσει αξιοπρεπώς και αυτή η σχολική χρονιά.

Πάντα μόνοι, αστήρικτοι όμως φιλότιμοι και με απεριόριστη αγάπη στους μαθητές τους.

*Υστερόγραφο: Συνάδελφοι, προσέχετε τους εαυτούς σας. Ο κλάδος μας ήδη πλήρωσε ακριβά τον αόρατο εχθρό με απώλειες μάχιμων και συνταξιούχων συναδέλφων. Όχι άλλα θύματα.