Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σπάρτης, που υπογράφεται από τον πρόεδρό του κ. Ιωάννη Ηλιόπουλο:

“Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, με δύο εργαζόμενους νεκρούς και έναν σοβαρά τραυματισμένο νέο 22 ετών, στον δήμο Ευρώτα, στην περιοχή Σκάλας Λακωνίας, αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία λειτουργούν οι ιδιώτες εργολάβοι, όταν αναλαμβάνουν εργασίες που απαιτούν εκπαίδευση και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Ο τομέας της αποχέτευσης (φρεάτια – αντλιοστάσια – μονάδες επεξεργασίας λυμάτων), παρόλο που θεωρείται από πολλούς ως μια απλή διαδικασία συγκέντρωσης λυμάτων, απαιτεί προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί στο αντικείμενο και στα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται. Αν στον συγκεκριμένο δήμο λειτουργούσε ΔΕΥΑ, δεν θα είχε γίνει αυτό το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Οι ΔΕΥΑ δεν παραχωρούν εργασίες σε εργολάβους, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού – οι οποίες ελέγχονται, μάλιστα, από εξειδικευμένους μηχανικούς της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργούν 127 ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα και δεν έχει γίνει κανένα παρόμοιο περιστατικό, γεγονός που αποδεικνύει, αφενός, ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων είναι αυστηρά και, αφετέρου, ότι εφαρμόζεται πλήρως η σχετική νομοθεσία και αξιοποιείται η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί. Οι υπεύθυνοι για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Οι εργασίες καθαρισμού, όμως, θα συνεχίσουν να γίνονται από εργολάβους, αν η αρμοδιότητα της αποχέτευσης εξακολουθήσει να ανήκει στον έλεγχο των δήμων, γι’ αυτό μόνη λύση αποτελεί η ίδρυση ΔEΥΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη παρόμοιων περιστατικών θα την έχουν οι δημοτικοί άρχοντες που συνειδητά «κρατούν» την αρμοδιότητα στον έλεγχο των δήμων για να την παραχωρούν σε εργολάβους.

Το ΔΣ των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Σπάρτης εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων του εργατικού ατυχήματος που συνέβη στο αντλιοστάσιο λυμάτων στη Σκάλα Λακωνίας. Θεωρεί υποχρέωσή του να εκφράσει τους προβληματισμούς του, αλλά και να ενημερώσει για τη σωστή λειτουργία των αντλιοστασίων και των βιολογικών καθαρισμών, που ολοένα και αυξάνονται στους άλλους δήμους της Λακωνίας. Είμαστε στη διάθεση καθενός ενδιαφερόμενου για πληροφόρηση και σχετική ενημέρωση, ύστερα από εμπειρία 30 ετών λειτουργίας της αποχέτευσης στη ΔΕΥΑ Σπάρτης”.