Εργαστήρια για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης

dimosia kentriki vivliothiki Spartis

dimosia kentriki vivliothiki Spartis

Η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Σπάρτης, σε συνεργασία με την επιστημονική Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση (www.rhetoricedu.com) και την υποστήριξη του σχολικού συμβούλου φιλολόγων κ. Στεργιούλη, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λακωνίας και του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», διοργανώνει στις 13-14 Ιουνίου εισαγωγικό κύκλο εργαστηρίων για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης στο σχολείο, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Τα εργαστήρια, συνολικής διάρκειας δώδεκα ωρών, απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων. Το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων θα προσαρμοστεί στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Ο στόχος είναι να φέρουν τους συμμετέχοντες σε μια πρώτη επαφή με τεχνικές και μεθόδους που μπορούν να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία και να προαγάγουν την ενεργό και βιωματική μάθηση, καθώς και την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων ήδη από την προσχολική ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, οι τίτλοι και οι ώρες πραγματοποίησης των εργαστηρίων είναι οι εξής:

Σάββατο 13 Ιουνίου

> 10.00΄ – 11.00΄: Ασκήσεις γνωριμίας, συνεργασίας και ομαδικότητας, επικοινωνίας και ακρόασης.

> 11.00΄ – 15.30′ [με δύο διαλείμματα]: Προφορικός λόγος/Ρητορική στην τάξη και τον όμιλο: στόχοι, οργάνωση και περιεχόμενο διδασκαλίας.

Η καλλιέργεια της προφορικότητας στο σχολείο.

Στοιχεία εκφοράς και γλώσσας του σώματος.

Η αξιολόγηση του προφορικού λόγου (ατομικά και σε ομάδες).

Βιωματική γνωριμία με ρητορικά αγωνίσματα και ποικίλες δραστηριότητες και παιχνίδια για τη βελτίωση του προφορικού λόγου: εκφραστική ανάγνωση, αυθόρμητος λόγος, προτρεπτικός λόγος, duet acting, διττοί λόγοι-debating, παιχνίδι ρόλων και αυτοσχεδιασμός, δραστηριότητες αφήγησης (storytelling), θεατρικές τεχνικές (ανακριτική καρέκλα, διάδρομος συνείδησης, προσομοίωση δίκης), κουτί ιδεών, παιχνίδια με λεξικά κ.ά.

Όμιλος ρητορικής τέχνης και αγωγή προφορικού λόγου (πρόγραμμα «Τεισίας»): οργάνωση και περιεχόμενο συναντήσεων.

Κυριακή 14 Ιουνίου

> 10.00΄ – 11.00΄: Ασκήσεις γνωριμίας, συνεργασίας και ομαδικότητας, επικοινωνίας και ακρόασης.

> 11.00΄ – 12.00΄: Δημιουργική σκέψη στην τάξη και στα καινοτόμα προγράμματα.

Ο δημιουργικός και κριτικός αναγνώστης.

Δημιουργική σκέψη και γραφή.

Παρουσίαση τεχνικών για την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης και την παραγωγή ιδεών (διάκριση κάθε είδους σκέψης, κύκλος δημιουργικής σκέψης, τεχνικές παραγωγής ιδεών: καταιγισμός ιδεών, ερωτήσεις Scamper, τα έξι σκεπτόμενα καπέλα του de Bono.

Γραφείο ιδεών ©

Δημιουργική επίλυση διαφορών στην τάξη κατά την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία (μοντέλο Gordon).

> 12.00΄ – 14.30΄: Εφαρμογές της καλλιέργειας του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης.

Η ρητορική στην τάξη: δραστηριότητες αγωγής προφορικού λόγου στη νεοελληνική γλώσσα, στη λογοτεχνία, στα αρχαία ελληνικά (πρωτότυπο και μετάφραση), στην πολιτική παιδεία κ.ά.

(Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φέρουν μία ενότητα μαθήματος της επιλογής τους)

Προτάσεις για σχέδια μαθήματος (projects), ομίλου δημιουργικής σκέψης, λέσχες φιλαναγνωσίας, καινοτόμα προγράμματα.

Σημειώνεται ότι από το 2006 η Ελληνική Ένωση για την προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση έχει πραγματοποιήσει επιμορφώσεις, με εθελοντική συμμετοχή μελών – επιμορφωτών, για περισσότερους από 1.500 δασκάλους και καθηγητές σε όλη την Ελλάδα και έχει συμβάλει ενεργά στην ίδρυση και λειτουργία ομίλων ρητορικής, επικοινωνίας, φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής, δημιουργικής σκέψης και καινοτομίας για νήπια, μαθητές όλων των τάξεων, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ενηλίκους στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι. Ο περιορισμένος αριθμός του εργαστηρίου (είκοσι πέντε άτομα) επιβάλλει την αυστηρή τήρηση προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 27310 26853.