Εργατικό Κέντρο Λακωνίας: “Καταγγέλλουμε το εργατικό έγκλημα στη Σκάλα”

ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας


“Δύο νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός εργατικού δυστυχήματος που σημειώθηκε εχθές (σ.σ. 1/8) το πρωί σε αντλιοστάσιο κοντά στην πλατεία Πηγών στη Σκάλα Λακωνίας.

Καταγγέλλουμε το νέο εργατικό έγκλημα σημειώνοντας ότι:

Οι ευθύνες βαραίνουν κυβερνήσεις και εργοδότες για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, για την απουσία κατάλληλων υποδομών που θα διασφαλίζουν υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς για τους εργαζόμενους, για την επικίνδυνη υποστελέχωση κρατικών μηχανισμών ελέγχου που πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν ή και να αποτρέψουν τέτοιου είδους δυστυχήματα.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα συνεχή δωδεκάωρα, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, οι εργολάβοι που έχουν γίνει συνώνυμοι των δουλεμπόρων και δεν σέβονται ούτε κατ’ ελάχιστον την ανθρώπινη ζωή και στο βωμό του κέρδους τη θέτουν σε κίνδυνο, νομοτελειακά οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Απαιτούμε:

Τα αρμόδια όργανα να προχωρήσουν σε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να βρεθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους της τραγωδίας

και

Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λακωνίας εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους των αδικοχαμένων και καλεί όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην αποδέχονται μπροστά στην ανάγκη του μεροκάματου για την επιβίωση να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η προστασία της ζωής τους.

Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γιατί η ζωή μας είναι πολύτιμη και δεν τη θυσιάζουμε για τα κέρδη των επιχειρηματιών”.