Το ηλεκτρονικό debate των υποψηφίων δημάρχων Σπάρτης

ypopsifioi dimarxoi

Ελάχιστες πλέον ημέρες πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Σπάρτης, κ.κ. Χρήστος Αλεξάκος, Βαγγέλης Βαλιώτης, Παναγιώτης Κουμουνδούρος και Δήμος Λεβεντάκης, δίνουν το περίγραμμα της πολιτικής σκέψης και πρακτικής τους, απαντώντας σε επτά κρίσιμα ερωτήματα:

Ποια είναι (ιεραρχικά) τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Σπάρτης;
Χ. ΑλεξάκοςΣ. ΑργειτάκοςΒ. ΒαλιώτηςΠ. ΚουμουνδούροςΔ. Λεβεντάκης

Α. Η απουσία στρατηγικού οράματος το οποίο λειτουργεί ως η μελλοντική κατεύθυνση για το πού θέλεις να πας και με ποιον τρόπο θα το κάνεις. Από την πρώτη μέρα που ο Σταύρος Αργειτάκος ανέλαβε το τιμόνι της πόλης, βιώνουμε μια σειρά αποσπασματικών κινήσεων και ενεργειών, λογικές “βολέματος των δικών μας”, εσωστρέφεια, μιζέρια, απώλεια ταυτότητας και εν τέλει αυτοκαταστροφή. Με άλλα λόγια όλα αυτά που χαρακτηρίζουν το δήμαρχο Αργειτάκο.

Β. Κατ’ αρχήν, η απομόνωση του πολίτη από τις διαδικασίες, από τη συμμετοχή, τη λήψη αποφάσεων, την ανάμιξή του στα όσα γίνονται στο δήμο Σπάρτης.

Γ. Η κακή οικονομική διαχείριση ως προς το πού διατίθενται ποσά. Ενώ οι ανάγκες απαιτούν κεντρικές πολιτικές και κινήσεις, ο δήμαρχος Αργειτάκος και η ομάδα του σκέπτονται και ζυγίζουν με βάση τις ψήφους και τα όποια σχετικά οφέλη.

Δ. Η αποκοπή από την ιστορία μας, η παντελής έλλειψη επιμορφώσεων και γενικότερης ενημέρωσης για θέματα που αφορούν την αρχαία Σπάρτη και τα ιδεώδη της. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και η ανυπαρξία του δημάρχου Αργειτάκου και της κουρασμένης ομάδας του, η απόλυτα καταστροφική διαχείριση του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου του δήμου, που θα μπορούσαν να αποφέρουν τεράστια οικονομικά αλλά και ψυχολογικά οφέλη για τον Σπαρτιάτη.

Ε. Καμία μέριμνα για τον αγροτικό κόσμο, καμία ενέργεια για να ενισχυθεί η παραγωγή, αλλά και να βοηθηθούν η τυποποίηση, οι εξαγωγές άρα και τα κέρδη για τους παραγωγούς.

Οι απαντήσεις του κ. Αργειτάκου εκκρεμούν από τις 17 Απριλίου.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η εσωστρέφεια και η μη ενεργός συμμετοχή όλων των δημοτών στα κοινά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υστέρηση σε όλους τους τομείς ανάπτυξης (τουρισμός – προώθηση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων – πολιτισμός – αθλητικά κ.λπ.).

Η Σπάρτη είναι ένας δήμος με ιστορία. Όμως σήμερα αναζητά το πρόσωπό της μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Το απερχόμενο πολιτικό προσωπικό που ασχολείται με τα δημοτικά πράγματα ανακυκλώνεται σε όλους τους κατεστημένους συνδυασμούς.

Υπόσχονται, έρχονται, παρέρχονται και επιστρέφουν, χωρίς ποτέ να υπηρετούν την πόλη, αλλά μόνο να την χρησιμοποιούν.

Εμείς, έχουμε διαλέξει το πρώτο. Να υπηρετούμε την πόλη με όραμα και με σχέδιο.

Αυτή είναι η δική μας ταυτότητα.

Στο άμεσο λοιπόν μέλλον, τα αποτελέσματα της πολιτικής των μνημονίων θα εμφανιστούν πιο έντονα και στο δικό μας δήμο. Σε πρώτη προτεραιότητα λοιπόν πρέπει να είναι:

1. Η στήριξη της κοινωνίας θα είναι μονόδρομος

Κανείς άστεγος, κανείς χωρίς τροφή, φάρμακα, γιατρό και σχολείο. Κανείς χωρίς παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό. Κανείς χωρίς υπηρεσίες πρόνοιας. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό. Ο δήμος Σπάρτης, δήμος αλληλεγγύης.

2. Προστασία περιβάλλοντος και ποιότητα ζωής

Θα δώσουμε καθημερινή μάχη για την ποιότητα ζωής παντού, στο κέντρο, στις γειτονιές, στα χωριά και τις κωμοπόλεις. Θα επιμείνουμε στην προστασία, την ανάδειξη, την ανάκτηση και τη δημιουργία νέων δημόσιων χώρων, αλλά και στα ουσιαστικά έργα υποδομών και αναπλάσεων.

Θα εφαρμόσουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης σκουπιδιών με ήπιες παρεμβάσεις με σεβασμό στο περιβάλλον όπου θα γίνεται διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, αποκλείοντας την καύση και την ταφή.

3. Παραγωγική ανασυγκρότηση – Καταπολέμηση της ανεργίας

Θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, το εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συγκεκριμένες δράσεις υποστήριξης και προβολής, αλλά και με κίνητρα για την απασχόληση, ειδικά των νέων, και την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών. Θα αξιοποιήσουμε τις τεράστιες φυσικές δυνατότητες της περιοχής μας στον τομέα της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο τον ποιοτικό θεματικό τουρισμό.

4. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε για την ύπαιθρο και τα χωριά

Θα αντιμετωπίσουμε ενιαία και ισότιμα τις δημοτικές ενότητες στην κατανομή των πόρων για κοινωνικό εξοπλισμό (πλατείες, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ), που είναι καθοριστικός παράγοντας για τη βιωσιμότητά τους, μέσα από τη θεσμοθέτηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού και των λαϊκών συνελεύσεων, δεσμευτικών για το δημοτικό συμβούλιο. Θα προστατεύσουμε την αγροτική γη συντηρώντας και αναβαθμίζοντας τις υποδομές της υπαίθρου. Θα προβάλουμε και θα στηρίξουμε τις προσπάθειες καλλιεργητών και κτηνοτρόφων για παραγωγή και μεταποίηση ποιοτικών, τοπικών προϊόντων.

5. Πολιτισμός, αθλητισμός, για όλους

Η Σπάρτη θα πρέπει να αποκτήσει αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, αθλητικούς και πολιτιστικούς θεσμούς, επενδύοντας και ανθρώπινο δυναμικό σε αυτούς τους τομείς. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον πολιτισμό διαφυλάττοντας την αίγλη της Σπάρτης ως πόλης πολιτισμού. Θα αναδείξουμε -με σχεδιασμό και υποδομές- και θα προβάλουμε τους σημαντικούς αρχαιολογικούς μας χώρους. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στον μαζικό αλλά και σωματειακό αθλητισμό. Επιδιώκουμε σχέση εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά και επικοινωνούμε μαζί της με απόλυτη ειλικρίνεια, διαμορφώνοντας προοπτικές και διεξόδους στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Θέλουμε τη νεολαία να μένει στον τόπο της και να συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις.

Τέλος, θέλουμε δήμο της δημοκρατίας, της συμμετοχής, της διαβούλευσης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Θέλουμε έναν δήμο αυτοτελή και αδέσμευτο διοικητικά, ανεξάρτητο και βιώσιμο οικονομικά, και αυτόνομο στη χάραξη τοπικής πολιτικής.

Η ανεργία και ιδιαίτερα στους νέους, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, τα λουκέτα και η ανασφάλεια των αυτοαπασχολούμενων (εμπόρων – βιοτεχνών) που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται μαζί με το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας.

Η άσχημη κατάσταση στο χώρο της υγείας με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου, τη διάλυση των Κέντρων Υγείας, την έλλειψη κάθε έννοιας πρόληψης και φροντίδας.

Η σοβαρή έλλειψη υποδομών σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία. Η υποχρηματοδότηση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συνέπεια τεράστιες ελλείψεις.

Η λειψή κρατική χρηματοδότηση του δήμου για να καλυφτούν πλήρως οι λαϊκές ανάγκες.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της βαρβαρότητας που ξεκινά, εκπορεύεται από την ΕΕ, από εκεί που έχουν αποφασίσει οι σοσιαλδημοκρατικές και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, που υλοποιείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και καταλήγει στις περιφέρειες και στους δήμους, οι οποίοι την υλοποιούν απαρέγκλιτα και την εξειδικεύουν σε τοπικό επίπεδο.

Πώς θα χειριστείτε το κρίσιμο θέμα των Ρομά, που απασχολεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας;
Χ. ΑλεξάκοςΣ. ΑργειτάκοςΒ. ΒαλιώτηςΠ. ΚουμουνδούροςΔ. Λεβεντάκης

Η “Ελπίδα” έχει καταθέσει δημόσια την πρότασή της μα πάνω από όλα την έχει παρουσιάσει στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από την παραβατικότητα κι εγκληματικότητα των Ρομά. Η εφαρμογή του Κοινοτικού Πλαισίου είναι η λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς δίνει χρήματα για μια σειρά ενεργειών, αρκεί να βρούμε το χώρο. Να κάνουμε ως δήμος τη χωροθέτηση, η οποία προτείνουμε να γίνει κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους πολίτες και όχι μόνο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Αφού γίνει αυτό, η ΕΕ σού παρέχει κονδύλια ώστε να κτίσεις εγκαταστάσεις στέγασης, να δώσεις δωρεάν ρεύμα, νερό, αποχετευτικό, ιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη, σχολική εγκατάσταση και εμείς προσθέτουμε σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Όλα τα παραπάνω, υποχρεωτικά, εποπτεύονται από διάφορους φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης, στους οποίους εμείς προτείνουμε να στεγαστούν εντός της πόλης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και συνεργασία με το δήμο, για άμεσες λύσεις που αφορούν στο θέμα της ένταξης αυτών των ανθρώπων. Τονίζω σε αυτό το σημείο, την απαράδεκτη στάση της σημερινής δημοτικής αρχής, που έχει κοροϊδέψει, εκμεταλλευτεί και εγκλωβίσει με το χειρότερο τρόπο όλους τους Ρομά και συνεχίζει ακόμα περισσότερο σήμερα, στην προεκλογική περίοδο. Όλα αυτές οι πράξεις του δημάρχου Αργειτάκου συνθέτουν ένα απαράδεκτο σκηνικό, με κατοίκους του δήμου Σπάρτης να βασανίζονται, να εξαπατώνται και να βιάζονται ψυχολογικά, και από την άλλη τους Ρομά να σπρώχνονται στην παραβατικότητα.

Οι απαντήσεις του κ. Αργειτάκου εκκρεμούν από τις 17 Απριλίου.

Για τη λύση απαιτούνται άμεσα και μακροπόθεσμα μέτρα:

α. Άμεσα μέτρα

1. Επαφή με όλες τις ομάδες Ρομά για ευνόητους λόγους μετά τις εκλογές.

2. Αύξηση της αστυνόμευσης και πίεση να μην αποδυναμώνεται η αστυνομική δύναμη.

3. Εφαρμογή του νόμου από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (ΔΕΗ – πολεοδομία κ.λπ.).

β. Μακροπρόθεσμα μέτρα

Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που “τρέχουν” μέχρι το 2020 και αφορούν στέγαση – εργασία – εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Ρομά.

Αυτό όντως είναι ένα μείζον πρόβλημα για το δήμο, αλλά και πολυσύνθετο. Θεωρούμε ότι χρειάζεται συνδυασμός μέτρων κοινωνικής πρόνοιας και υποδομών διαβίωσης, προληπτικών ελέγχων και αστυνόμευσης των περιοχών, έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης για τις παραβατικές πράξεις -όπως πρέπει να ισχύει για κάθε πολίτη. Τέλος, σπάσιμο των κυκλωμάτων διακίνησης κλοπιμαίων, ναρκωτικών, όπλων. Λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης θα αποτελούσαν πιθανά υποστηρικτικές δράσεις στα παραπάνω.

Είναι διαχρονικά μεγάλες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που αδιαφορούν για την εγκληματικότητα που αυξάνει καθημερινά. Σε αυτό συντελεί η εξαθλίωση, η ακραία φτώχεια, η περιθωριοποίηση που οδηγούνται μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Εάν ήθελαν να χτυπήσουν την εγκληματικότητα, θα χρησιμοποιούσαν την αστυνομία κατά του οργανωμένου πρώτα και κύρια εγκλήματος, θα έπαιρναν μέτρα πρόληψης κατά του κοινού εγκλήματος. Δεν το κάνουν όμως αυτό, απεναντίας στέλνουν διμοιρίες αστυνομικών έξω από τις πύλες των εργοστασίων, σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Και μετά βγαίνουν περίλυποι και γεμάτοι ανησυχία γιατί αυξάνονται τα κρούσματα αυτοδικίας ή γιατί οργανώνονται αυτόκλητοι προστάτες του νόμου και της τάξης που θα αποτελέσουν και αποτελούν θερμοκήπιο φασιστικών οργανώσεων, κάνουν παρακρατική καταστολή σήμερα κατά των μεταναστών, των Ρομά, αύριο κατά των αγωνιζόμενων εργατών για ψωμί και δικαιώματα.

Για την τραγική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι Ρομά υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή συγκυβέρνηση, αφού παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις που δόθηκαν κατά καιρούς δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Σοβαρότατες είναι και οι ευθύνες της τοπικής διοίκησης, που προσπάθησε να αντιμετωπίσει την απαράδεκτη κατάσταση με προγράμματα μέσω ΕΕ, που αποδείχτηκαν ανεπαρκή αλλά κερδοφόρα για ημέτερους. Ποτέ δεν στόχευαν να λύσουν τα βαθιά κοινωνικά προβλήματα υγείας – παιδείας – κοινωνικής ασφάλισης, προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας, κοινωνικής ένταξης. Το μόνο που επιδίωκαν τα κόμματα του κεφαλαίου, η τοπική διοίκηση ήταν η υφαρπαγή της ψήφου των Ρομά.

Το ΚΚΕ καλεί τους Ρομά να οργανώσουν την πάλη τους και μαζικά να διεκδικήσουν λύση στα σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματά τους, και σε τοπικό επίπεδο η δική μας συνεισφορά θα είναι σημαντική.

Ποια είναι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Δήμου Σπάρτης και με ποιες συγκεκριμένες δράσεις σκοπεύετε να τα αξιοποιήσετε;
Χ. ΑλεξάκοςΣ. ΑργειτάκοςΒ. ΒαλιώτηςΠ. ΚουμουνδούροςΔ. Λεβεντάκης

Το στρατηγικό μας όραμα, δηλαδή η μελλοντική κατεύθυνση για το πού θέλουμε να πάμε και με ποιον τρόπο θέλουμε να το επιτύχουμε, είναι αυτό το οποίο περιλαμβάνει και αναδεικνύει όλα μας τα πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα: “Η αναμόρφωση του δήμου Σπάρτης σε έναν παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό βασισμένο στον ιστορικό, πολιτιστικό και παραγωγικό πλούτο που διαθέτει, με έμφαση στην παροχή άριστου επιπέδου ποιότητας ζωής για τους πολίτες και τους επισκέπτες της”.

Πέραν από το στρατηγικό όραμα, που ο ίδιος ο δήμαρχος Αργειτάκος αντέγραψε και υιοθέτησε από την ιστοσελίδα μας όπου και αναρτήθηκαν στις 15 Μαρτίου 2014 οι προγραμματικές μας θέσεις, υπάρχει και η “Αποστολή” μας. Δηλαδή οι επιμέρους τακτικές και στόχοι που θα μας δώσουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και θα κάνουν το όραμα πράξη. Η αποστολή μας είναι συγκεκριμένη, μετρήσιμη, εφικτή και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα: “Η ανάδειξη του ονόματος «ΣΠΑΡΤΗ» ως σύμβολο ισχυρής ταυτότητας καθώς και η κατοχύρωσή του ως εμπορικό σήμα (brand name), η στροφή προς την εξωστρέφεια, η αξιοποίηση των υφιστάμενων ή των νέων ιστορικών – πολιτιστικών – παραγωγικών δεδομένων και υποδομών, η επίτευξη οικονομικής ευρωστίας της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών και επισκεπτών“.

Ήρθε η ώρα των πολιτών του δήμου Σπάρτης να ξαναγίνουν υπερήφανοι και χαρούμενοι με την καθημερινότητά τους.

Οι απαντήσεις του κ. Αργειτάκου εκκρεμούν από τις 17 Απριλίου.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι το όνομα και η ιστορία που κουβαλάει.

Άλλα σημαντικά είναι το κάλλος του φυσικού περιβάλλοντος, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Προβάλλουμε το όνομα και την ιστορία αναδεικνύοντας τους αρχαιολογικούς χώρους και το φυσικό περιβάλλον. Προωθούμε τα προϊόντα μας με δημιουργία δημοπρατηρίου και πρατηρίων λακωνικών προϊόντων στην Αθήνα και όχι μόνο.

Αναμφισβήτητα, όποιον και να ρωτήσετε, το πρώτο πλεονέκτημα που θα σας πει είναι τα αρχαιολογικά μνημεία από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα νεοκλασσικά. Το δεύτερο είναι το φυσικό περιβάλλον: Ταΰγετος, Πάρνωνας, κοιλάδα του Ευρώτα κ.ά. Τρίτον η αγροτική παραγωγή και οι δυνατότητες για βιοποικιλότητα.

Απαιτείται λοιπόν ένας στρατηγικός σχεδιασμός δράσεων, αλλά και προγραμματικών συμπράξεων με χρηματοδότηση από δημοτικούς, εθνικούς, ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε τα τρία αυτά στρατηγικά πλεονεκτήματα να αξιοποιηθούν ως αναπτυξιακά εργαλεία του δήμου, ανάπτυξη του τουρισμού, μεταποίηση – συσκευασία αγροτικών προϊόντων, έρευνα και καινοτομία, και το μετρήσιμο πάντα να είναι πόσο μειώνεται η ανεργία στο δήμο μας αλλά και στο νομό μας.

Ο δήμος Σπάρτης είναι απόδειξη ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ο λαός μας να ζήσει πλουσιοπάροχα. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ο λαός μας να καλύψει πλήρως τη διατροφή του με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, όχι μόνο στα όρια του νομού αλλά και πανελλαδικά. Όμως ενώ υπάρχει δυνατότητα τέτοια, την ίδια στιγμή έχεις χιλιάδες πεινασμένους στις μεγάλες πόλεις και εκατοντάδες αγρότες εδώ στο δήμο να ξεκληρίζονται.

Ή, από την άλλη, ενώ στο δήμο μας υπάρχουν τεράστιες υποδομές για να έρχονται οι λαϊκές οικογένειες να κάνουν διακοπές, να μαθαίνουν την ιστορία μας, να γνωρίζουν τις ομορφιές μας, την ίδια στιγμή χιλιάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε μία μέρα διακοπές και εκατοντάδες μικρομεσαίοι που ασχολούνται με τον τουρισμό στο νόμο ξεκληρίζονται.

Αυτά θα αναδείξουμε, με σκοπό ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του, ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για τη λαϊκή ευημερία, αρκεί να απαλλαγεί από αυτό τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και από αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα του και είναι μια χούφτα εκμεταλλευτές.

Γιατί ο ψηφοφόρος του Δήμου Σπάρτης να επιλέξει τη δική σας παράταξη; Πού υπερτερεί σε σχέση με τις άλλες;
Χ. ΑλεξάκοςΣ. ΑργειτάκοςΒ. ΒαλιώτηςΠ. ΚουμουνδούροςΔ. Λεβεντάκης

Η “Ελπίδα – Κίνημα Πολιτών” αποτελεί την ιδανική λύση για το δήμο Σπάρτης, διότι συγκεντρώνει τα κατάλληλα συστατικά που έχουν να κάνουν με τα εξής: άνθρωποι άφθαρτοι, νέοι όχι μόνο σε ηλικία και ιδέες, καταξιωμένοι στην εργασία τους και στην κοινωνία, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και το κυριότερο: είναι άνθρωποι που βαρέθηκαν να βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται μίζερη, να χάνουν την αισιοδοξία. Είναι άνθρωποι και όχι “ανθρωπάκια”, που κανένας δεν φανταζόταν πως θα “έμπαιναν” στη μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα: έσπασαν τα ταμπού, δώσαμε τέλος στην προσπάθεια απομόνωσης του ενεργού και σοβαρού πολίτη που θέλει να προσφέρει, και μέσα από την “Ελπίδα”, πλέον, μπορεί. Νέο αίμα εισέρχεται στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι αυτό που θα δώσει λύσεις. Είναι το αυθόρμητο και απρόβλεπτο… Τέλος στους κουρασμένους και αναποτελεσματικούς, τέλος στους ανθρώπους που ανεβοκατεβάζουν δημάρχους επί 30 χρόνια. Δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα πια. Το βλέπετε παντού γύρω σας. Όπως εύστοχα τονίστηκε προ ημερών, πρόκειται για “στιμμένες λεμονόκουπες”, και αναφέρομαι σε αυτούς που ενώ δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν πλέον, θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Οι απαντήσεις του κ. Αργειτάκου εκκρεμούν από τις 17 Απριλίου.

Η δική μας παράταξη δημιουργήθηκε από εθελοντική συμμετοχή πολιτών από όλους τους χώρους (πολιτικούς – εργασιακούς – κοινωνικούς – ηλικιακούς). Το δε πρόγραμμά της είναι βγαλμένο από εισήγηση της κοινωνίας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στηρίζει στη βάση, να μπορεί να συνεργαστεί με όλους και της δίνει τη δυνατότητα να διεκδικεί.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α. είναι μία αυτόνομη αυτοδιοικητική προσπάθεια, προσηλωμένη στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος, δημοκρατικά οργανωμένη και ανοιχτή σε νέες ιδέες και αναζητήσεις. Μια προσπάθεια στην οποία συσπειρώνονται δυνάμεις που προέρχονται από όλο το φάσμα της κοινωνίας, η οποία σήμερα δοκιμάζεται και αγωνίζεται. Δυνάμεις που διατυπώνουν έναν σαφή, συγκροτημένο λόγο, με γνώση για τα προβλήματα, με όραμα και στρατηγική για το μέλλον της πόλης. Μια προσπάθεια από συμπολίτες που πείθονται ότι έφτασε πλέον η στιγμή που τα πράγματα στο δήμο μας πρέπει να αλλάξουν. Είμαστε σήμερα όλοι εδώ.

Ανθρωποι με κοινούς στόχους, με κοινό όραμα για το δήμο. Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, γιατί αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος σε όλα όσα μας κρατούν στάσιμους.

Όλοι εμείς πιστεύουμε πως η Σπάρτη χρειάζεται ανθρώπους με πολιτική και αυτοδιοικητική άποψη για την πόλη. Ανθρώπους που υπηρετούν πολιτικές χωρίς ιδιοτέλεια.

Ανθρώπους που υπηρετούν και υλοποιούν σχέδια σοβαρά. Σχέδια δημοκρατικά που επιδιώκουν και πετυχαίνουν να συνδέσουν τη διεκδίκηση των ενεργών δημοτών με την επιστημονική τεκμηρίωση. Τη συνάντηση των αναγκών με το όραμα, το ήθος και την ανθρωπιά.

Ο λαός της Σπάρτης πρέπει να ψηφίσει τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για να έχουμε ανιδιοτελείς αγωνιστές στο δημοτικό συμβούλιο, που νοιάζονται και θα μάχονται καθημερινά για τις δικές του ανάγκες, θα αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είναι τα μόνα που μπορούν να εκφράσουν ανόθευτα την εναντίωση του λαού στην πολιτική των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Εμείς έχουμε συνέπεια λόγων και έργων και ό,τι λέμε προεκλογικά θα κάνουμε και μετεκλογικά. Δεν μπορείς να ανατρέψεις την κατάσταση στο δήμο της Σπάρτης, όταν όλη η Ελλάδα είναι ζούγκλα για τους εργαζόμενους.

Αυτό που όμως μπορείς να έχεις είναι ισχυρή εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση από όποια θέση μας εκλέξει ο λαός, που θα παλεύει μαζί με τον εργαζόμενο, δεν θα τον αντιμετωπίζει εχθρικά, αδιάφορα, καχύποπτα.

Με ποιο σκεπτικό έγινε η κατάρτιση του ψηφοδελτίου σας;
Χ. ΑλεξάκοςΣ. ΑργειτάκοςΒ. ΒαλιώτηςΠ. ΚουμουνδούροςΔ. Λεβεντάκης

Ένας ήταν ο στόχος πριν και κατά τη διάρκεια συγκρότησης του ψηφοδελτίου μας: νέο αίμα, φρέσκες ιδέες, κατάλληλο δυναμικό, όρεξη για δουλειά, ικανότητα, γνώση της αγοράς και πάνω από όλα ακομμάτιστη λογική. Ένα πράγμα μας ενώνει: το στρατηγικό μας όραμα. Τελικά καταφέραμε να συγκροτήσουμε ένα ψηφοδέλτιο που σφύζει από αισιοδοξία και αυτό θα το καταλάβετε αν βάλετε δίπλα του τα ψηφοδέλτια των υπολοίπων. Η διαφορά είναι εκκωφαντική. Είναι φανερό το “απρόβλεπτο” έχει όνομα: “Ελπίδα”.

Οι απαντήσεις του κ. Αργειτάκου εκκρεμούν από τις 17 Απριλίου.

Η κατάρτιση έγινε με το ίδιο σκεπτικό που ακολούθησα σε όλη την αυτοδιοικητική μου πορεία: Στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρούν και χρειάζονται όλοι, χωρίς να καταθέσουν ταυτότητα, βάζοντας όμως πάνω από όλα τον τόπο μας.

Στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου το σκεπτικό της ΑΝ.Α.Σ.Α. ήταν να είναι πολίτες από κοινωνικές δράσεις, από κινηματικούς αγώνες, άνθρωποι που θα υπηρετούν πολιτικές χωρίς ιδιοτέλεια. Να έχουν την ικανότητα να παράγουν πολιτική, να συνδέουν τις διεκδικήσεις των δημοτών με την επιστημονική τεκμηρίωση και το σχεδιασμό, να δίνουν μάχες ανυποχώρητες για την εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων. Είμαστε ηλικιακά το “νεαρότερο” ψηφοδέλτιο. Αυτό λέει και κάτι άλλο για την εμπιστοσύνη και την υπόσχεση αγώνα για τη νεολαία.

Στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν εργάτες, αγρότες, αυτοαποασχολούμενοι, άνεργοι, επιστήμονες, νεολαία, που πλήττονται σφοδρά από τη βάρβαρη καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν υποτάσσονται μοιρολατρικά στα πλαίσια του συστήματος.

Στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν άτομα που το προηγούμενο διάστημα ήταν πρωτοπόροι σε όποια κινητοποίηση έγινε, αντιπαλεύοντας τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ανιδιοτελείς αγωνιστές και αγωνίστριες χωρίς εξάρτηση από συμφέροντα και διαπλοκές, δίχως ατομικές φιλοδοξίες και εγωισμούς.

Στο ψηφοδέλτιό μας το 46% είναι νέοι, κάτω από 35 χρονών, που, παρά τα ψεύτικα διλήμματα και τις ύπουλες επιθέσεις, αποφάσισαν να στρατευτούν με το ΚΚΕ σε αυτήν την εκλογική μάχη.

Το 56% συμμετέχει για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο. Είναι κόσμος που για πρώτη φορά στρατεύεται με το ΚΚΕ, που παρά τις επιφυλάξεις, τις ενστάσεις και τις διαφωνίες που μπορεί να έχουν, αναγνωρίζουν ότι ισχυρό ΚΚΕ στο δήμο Σπάρτης είναι εγγύηση για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών με άλλους συνδυασμούς εάν το αποτέλεσμα της 18ης Μαΐου το «επιβάλει»; Εάν ναι, με ποιους;
Χ. ΑλεξάκοςΣ. ΑργειτάκοςΒ. ΒαλιώτηςΠ. ΚουμουνδούροςΔ. Λεβεντάκης

Η “Ελπίδα – Κίνημα Πολιτών”, όπως όλα δείχνουν, θα είναι στο δεύτερο γύρο. Δεν μπορώ να πιστέψω πως οι δημότες της Σπάρτης θα αποφασίσουν να παραμείνουν στη στασιμότητα για άλλα πέντε χρόνια. Μια στασιμότητα που είναι η αρχή της παρακμής, της αυτοκαταστροφής. Και αυτή η υφιστάμενη κατάσταση έχει ονοματεπώνυμο: δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος.

Οι απαντήσεις του κ. Αργειτάκου εκκρεμούν από τις 17 Απριλίου.

Η Δημοτική Ενωτική Κίνηση, όχι μόνο από τον τίτλο της αλλά και από τη σύστασή της, απευθύνεται σε όλους και είναι υπέρμαχος των συνεργασιών. Από τα μηνύματα που έρχονται φαίνεται ότι δεν θα χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τη Δευτέρα δεν θα συνεργαστούμε με όλους τους πολίτες. Το σύνθημά μας είναι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Πάντα υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών, αυτό όμως εξαρτάται κάθε φορά από τι αποτέλεσματα θα επιδιωχθούν και βέβαια από τις θέσεις της άλλης πλευράς.

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπήρχε τέτοια δυνατότητα, θα το κάναμε από τον πρώτο γύρο και ανοιχτά στο λαό.

Εάν εκλεγείτε, για ποιο ολοκληρωμένο έργο θα είστε υπερήφανος στο τέλος της θητείας σας;
Χ. ΑλεξάκοςΣ. ΑργειτάκοςΒ. ΒαλιώτηςΠ. ΚουμουνδούροςΔ. Λεβεντάκης

Το να βιώνει ο δημότης της Σπάρτης αλλά και ο επισκέπτης μια όμορφη καθημερινότητα που θα τον κάνει υπερήφανο και ευτυχισμένο είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για όλους εμάς στην “Ελπίδα” αλλά και για μένα προσωπικά. Ταυτόχρονα, η ανάδειξη όλων των ιστορικών – πολιτιστικών και παραγωγικών δεδομένων και υποδομών, η επιστροφή του κοσμοϊστορικού ονόματος “ΣΠΑΡΤΗ” στην παγκόσμια θέση που του αξίζει, καθώς και η τουριστική -άρα και οικονομική- ανάπτυξη είναι δεδομένα που θα μας κάνουν υπερήφανους ΟΛΟΥΣ μαζί.

Οι απαντήσεις του κ. Αργειτάκου εκκρεμούν από τις 17 Απριλίου.

Το μέγιστο έργο για μας θα είναι η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά. Αυτό θα κάνει υπερήφανους τους δημότες μας, τους συνεργάτες μου και φυσικά εμένα.

Πάνω στην επιτυχία αυτή θα ακολουθήσουν τα άλλα τα οποία θα δημιουργήσουν τη Σύγχρονη Όμορφη Σπάρτη με τα χωριά της, ώστε ο επισκέπτης και ο πολίτης της να προβληματίζεται ποια είναι η καλύτερη η Νέα ή η Αρχαία Σπάρτη.

Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς συγκεκριμένα στο ερώτημά σας, δεν γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε στην πορεία προς την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας. Ας το ρισκάρω λοιπόν για χάρη σας και να πω ότι θα ήμουν ευτυχής αν ολοκλήρωνα την “υπόθεση σκουπίδια” και αυτό γιατί έχει δύο σκέλη. Αφενός την υποχρέωση του δήμου απέναντι στη δημόσια υγεία. Αφετέρου το δικό μας σχέδιο περιέχει και ευνοεί τη συμμετοχή του πολίτη στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι εξίσου σημαντικό στοίχημα.

Θα αγωνιστούμε από κάθε μετερίζι, με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς να υπολογίζουμε κόπο και θυσίες για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, μέχρι ο λαός να γίνει αφέντης στον τόπο του, να οικοδομήσει την δικιά του εξουσία όπου θα αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Αυτό κάνουμε 95 χρόνια τώρα, για αυτό είμαστε υπερήφανοι, αυτή θα είναι η προσφορά μας.