Ερώτηση Αραχωβίτη σε Κουρουμπλή για το αγκυροβόλιο στον όρμο Βατίκων

agkyrovolio

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με το αγκυροβόλιο στον όρμο των Βατίκων και τον ειδικό κανονισμό λιμένος κατέθεσαν σήμερα ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης και οι συνάδελφοί του κ.κ. Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και Ελένη Σταματάκη.

Όπως αναφέρουν, ο όρμος αποτελεί μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους και πολύπλευρου ενδιαφέροντος: εναλίου, τουριστικού, αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού. Η περιοχή γειτνιάζει με περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Νatura, αλλά και με τη μεγάλης αρχαιολογικής αξίας βυθισμένη πολιτεία του Παυλοπετρίου. Επίσης, εκεί αναπτύσσονται τα περίφημα και οικολογικώς σημαντικά υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα ασφαλές φυσικό αγκυροβόλιο, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο τα πλοία όταν στην περιοχή ανοιχτά του Κάβο Μαλέα επικρατούν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, από το 1989 στον όρμο των Βατίκων έχει αναπτυχθεί δραστηριότητα εφοδιασμού εμπορικών σκαφών με τρόφιμα, αναλώσιμα και ανταλλακτικά. Τα χρόνια αυτά έχει οργανωθεί ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από αρκετές επιχειρήσεις και απασχολεί πολλούς εργαζόμενους.

Εντούτοις, ελλείψει ειδικού κανονισμού στο λιμάνι της Νεάπολης, η όλη διαδικασία διέπεται από το γενικό κανονισμό, με ευθύνη του λιμενάρχη. Το γεγονός αυτό έχει πολλές φορές δημιουργήσει προβλήματα και προστριβές μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Και τούτο, διότι η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με έντονη τουριστική κίνηση.

Κατά τη θερινή περίοδο μάλιστα, που Νεάπολη και Ελαφόνησος σφύζουν από επισκέπτες, ποντοπόρα σκάφη τεράστιας χωρητικότητας ελλιμενίζονται εντός του όρμου. Κατά την εκτίμηση των τοπικών παραγόντων και επιστημονικών φορέων, ο όρμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως λιμένας καταφυγής μικρών σκαφών σε περίπτωση πολύ ακραίων καιρικών συνθηκών, και όχι για μεγάλα πλοία.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει καταγγελίες για πραγματοποίηση εργασιών οι οποίες δεν προβλέπονται από τον ΓΚΛ χωρίς έγκριση λιμενάρχη. Επίσης, έχουν καταγραφεί καταγγελίες για ταυτόχρονη είσοδο πολλών σκαφών, ενώ ακόμα έχει καταγγελθεί η παραμονή σκάφους για μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν των τριών ημερών που προβλέπεται.

Κοντολογίς, μεταφέρεται μια εικόνα η οποία στην πραγματικότητα δεν (θα έπρεπε να) αντιστοιχεί στην πανέμορφη περιοχή του όρμου της Νεάπολης.

Επιπλέον, εκτός των άλλων, ο όρμος φημίζεται για την ποιότητα και την ποικιλία των αλιευμάτων του.

Βάσει όλων των παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επικρατήσει η ομαλότητα και να μπει μια τάξη στον όρμο της Νεάπολης. Επίσης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του υπό διαμόρφωση ΕΚΛ και εάν μέσα στον ΕΚΛ προτίθεται να απαγορεύσει την αγκυροβολία για εφοδιασμό εμπορικών σκαφών κατά τους θερινούς μήνες όπου ο εφοδιασμός μπορεί να γίνει χωρίς να είναι απαραίτητη η είσοδος εντός του όρμου.