Ερώτηση για την αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση των κουνουπιών

Την αντιμετώπιση των κουνουπιών και τις ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει ως αντικείμενο η ερώτηση που απευθύνει στον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Πατσαρίνος της παράταξης “Πελοπόννησος Πρώτα”. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Πολύς ντόρος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την καταπολέμηση των κουνουπιών με προεξάρχοντα τον κ. Πατούλη (δήμαρχο Αμαρουσίου, πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας), που κινδυνολογεί ασύστολα για απειλή ελονοσίας, στοχοποιώντας το υπουργείο Υγείας και που παρά την κατακραυγή των περιφερειαρχών και των δημάρχων συνεχίζει ακάθεκτος τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τρομοκρατώντας τις τοπικές κοινωνίες και συμπαρασύροντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία ακόμα ανεύθυνη και δημαγωγική στάση.

Είναι σε όλους γνωστό πως η αρμοδιότητα της καταπολέμησης των κουνουπιών ανήκει στις Περιφέρειες και στους κατά τόπους δήμους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την αρ. 476/2-12-2015 απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ενέκρινε το σημερινό σχέδιο προγραμματικής σύμβασης καταπολέμησης των κουνουπιών για τα έτη 2016-2017, που προβλέπει την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας με το ποσό των 2.801.668 ευρώ που προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τη συμμετοχή των δήμων με 1.058.000 ευρώ. Ποσά αρκετά μεγάλα, που καθιστούν αναγκαία τη διαφάνεια της διαχείρισής τους και κυρίως τον έλεγχο από τους δήμους της αποτελεσματικότητας των ενεργειών.

Με τη σύμβαση αυτή μαζί με τα παραπάνω ποσά, αποφασίστηκε η διάθεση πρόσθετου ποσού 1.580.000 ευρώ από την Περιφέρεια στην αναπτυξιακή της «Πελοπόννησος ΑΕ» για τρεις παρεμφερείς δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Για το έργο αυτό, όπου με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων οι δήμοι υπέγραψαν προγραμματικές συμβάσεις, αξίζει να σημειώσουμε ότι:

  • Στην Περιφέρειά μας, με πρόσχημα τη γρήγορη δράση, επέλεξαν σαν φορέα υλοποίησης την «Πελοπόννησο ΑΕ», παρά τις διαφωνίες όλης της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει εκτός από αδιαφάνεια, και αναποτελεσματικότητα μιας και δεν αντιμετωπίστηκε στον χρόνο που έπρεπε το στάδιο της προνυμφοκτονίας, που είναι και το πιο καθοριστικό (έναρξη έργου τον Ιούλιο αντί του Μαρτίου που έπρεπε).
  • Μάλιστα, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και άμεσος συνεργάτης του κ. Πατούλη, επέλεξε να καλύψει το ποσό της συμμετοχής του δήμου του με πρόσθετο τέλος προς τους δημότες, γεγονός που απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως μη σύννομο.

Μετά τα παραπάνω, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της Πελοποννήσου, επερωτάται ο περιφερειάρχης:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία καταπολέμησης των κουνουπιών;
2. Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία υλοποίησης του έργου;
3. Ποια ήταν η συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους;
4. Εάν και πότε, μέχρι σήμερα, λειτούργησε η επιτροπή παρακολούθησης και η επιστημονική επιτροπή που προβλέπονται από την προγραμματική σύμβαση;
5. Τι μέτρα θα πάρει εφεξής για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος;”.