Ερώτηση για το αγροτικό ρεύμα

agrotiko reyma

agrotiko reyma

Τις κυβερνητικές προθέσεις για την τιμολογιακή πολτική στο αγροτικό ρεύμα ζητούν να πληροφορηθούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τριάντα έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για παροχή νυχτερινού ρεύματος στους αγρότες και την εγκατάσταση νέου τύπου μετρητών για την πρόσβαση στο νυχτερινό τιμολόγιο.

“Θα πρέπει να σημειωθεί”, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές, “ότι η κατάργηση του αγροτικού ρεύματος έχει ήδη προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2013, ενώ και η κυβέρνηση έχει εισαγάγει αντίστοιχη ρύθμιση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 ως «διαρθρωτική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της ανάπτυξης». Εντούτοις, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο κόστος τόσο των αγροτικών όσο και των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών προϊόντων. Το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται στον αγροτικό τομέα κυρίως για την άρδευση των δυναμικών και ποτιστικών καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι”.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ερωτήματα που διατυπώνονται είναι εάν η κυβέρνηση σκοπεύει αφενός να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην προβεί στην αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες μέσα από την εφαρμογή του νυχτερινού τιμολογίου και αφετέρου εάν προτίθεται να λάβει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους γεωργούς.