Ερώτηση για το προεδρικό διάταγμα που απελευθερώνει τις απολύσεις στα ΚΤΕΛ

leoforeio KTEL

leoforeio KTEL

Επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Υποδομών, σχετικά με τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για το προεδρικό διάταγμα που απελευθερώνει τις απολύσεις στα ΚΤΕΛ.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι από τις απαντήσεις των υπουργείων σε προγενέστερη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση για κατάργηση του εν λόγω ΠΔ, ενώ σε έγγραφο του υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του ΠΔ 94/2014» τίθενται όροι για την απόλυση, οι οποίοι όμως δεν έχουν σχέση με το γράμμα της διάταξης του ΠΔ.

Το θέμα αφορά σε χιλιάδες οδηγούς, που είναι πλέον έκθετοι στον κίνδυνο της απόλυσης, αφού η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών στα ΚΤΕΛ έχουν προσληφθεί και συνδέονται με σύμβαση εργασίας με τους μετόχους, καθώς ελάχιστα είναι τα ΚΤΕΛ που διαθέτουν λεωφορεία ιδιοκτησίας τους και απασχολούν οδηγούς απευθείας συνδεόμενα με τα ίδια.

Οι ερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι η ρύθμιση του ΠΔ “δεν υπαγορεύτηκε από δημόσιο συμφέρον ούτε πρόκειται να προσφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος, παρά μόνον τη μείωση του εργατικού κόστους υπέρ μιας ομάδας εργοδοτών που ασκούν μονοπωλιακά τις υπεραστικές συγκοινωνίες”.

Ζητούν λοιπόν από τους υπουργούς να απαντήσουν ποιοι λόγοι οδήγησαν την κυβέρνηση στην έκδοση ΠΔ για ρύθμιση που η βουλή είχε απορρίψει δέκα μήνες πριν, και να απαντήσουν στις καταγγελίες για “ενδοτικότητα στις πιέσεις μιας κατηγορίας εργοδοτών, οι οποίοι ήδη απολαμβάνουν τα οφέλη του μονοπωλίου στις δημόσιες αστικές και υπεραστικές μεταφορές, λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις και αναζητούν τρόπους να απαλλαγούν από το παλαιό προσωπικό”. Επίσης ερωτούν τα υπουργεία αν θα επανεξετάσουν το θέμα και αν θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταργηθεί άμεσα το ΠΔ 94/2014, που απελευθερώνει τις απολύσεις των οδηγών ΚΤΕΛ.