Στοιχεία για τη διάθεση κονδυλίων σε μελέτες και ανάδειξη μονοπατιών στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου ζητεί με επερώτηση που κατέθεσε προς τον περιφερειάρχη ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Γόντικας.

Όπως σημειώνει ο περιφερειακός σύμβουλος, με προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις Αναπτυξιακές, κύρια με την Πελοπόννησος ΑΕ, έχουν διατεθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ “υποτίθεται για τη στήριξη του τουρισμού στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου”. Ενδεικτικά αναφέρει:

“• Έχουν διατεθεί στην Πελοπόννησο ΑΕ για οργάνωση φακέλων (!!!) για τεχνική συμβουλευτική υποστήριξη (!!!) Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων.

1. Ταΰγετος: Φύση κι εναλλακτικός τουρισμός 50.000€

2. Πάρνωνας: Επίσης φύση κι εναλλακτικός τουρισμός 65.000€

3. Μαίναλο: Οδός Πανός 45.000€

• Για ανάδειξη μονοπατιών:

1. Λουσίου – Αλφειού – Λυκαίου όρους 35.000€

2. Αργολίδας 71.300€

• Στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ:

1. Η ζωή στο Μεσσηνιακό Ελαιώνα 100.000€

2. Ανάδειξη μονοπατιών Ανδανίας 10.000€.

Για τη διάνοιξη και τη συντήρηση των μονοπατιών σε όλους τους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου, έχουν πάρει μέρος εκατοντάδες κάτοικοι των ορεινών χωριών της Πελοποννήσου, χωρίς να έχουν κάποια αμοιβή. Μόνο κίνητρο η αγάπη για τον τόπο τους και τη φύση.

Στο χωριό μου, στα Μαγούλιανα, συμμετείχαν πάνω από 30 άτομα, μεταξύ των οποίων και ειδικευμένοι εργάτες του δάσους με τα αλυσοπρίονά τους κι όλα τα εργαλεία. Ακόμα και τις βενζίνες για τα αλυσοπρίονα, το κολατσιό κ.ά. τα κάλυψαν από μόνοι τους.

Δίπλα σε αυτή την αγνή κι ανιδιοτελή προσφορά των κατοίκων δραστηριοποιούνται διάφορες ΜΚΟ, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.ΣΕΠ), θεωρώ χωρίς το αζημίωτο. Μια τέτοια Κοιν.ΣΕΠ είναι και η Menalon Trail, όπου ιδρυτής και πρόεδρος είναι ο κύριος Λαγός Γιάννης”.

Για όλα τα παραπάνω ο Ν. Γόντικας ρωτά τον περιφερειάρχη:

• Εάν υπάρχουν άλλες, και ποιες, προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με ανάλογο αντικείμενο.

• Εάν θα δώσει τα παραδοτέα των έργων των προγραμματικών συμβάσεων για τα οποία είχαν ήδη πληρωθεί οι Αναπτυξιακές ΑΕ, που επανειλημμένα ζητούνται στην Οικονομική Επιτροπή και στην Πελοπόννησο ΑΕ. “Γιατί δεν δίνονται; Τι έχετε να κρύψετε;” ρωτά επί λέξει η Λαϊκή Συσπείρωση.

• Εάν διοχετεύονται μέσω των Αναπτυξιακών ποσά σε ΜΚΟ και σε Κοιν.ΣΕΠ, κι αν ναι πόσα και σε ποιους.

 

Η απάντηση του Ιωάννη Λαγού

“Κύριε Γόντικα, η ΜΑΙΝΑΛΟΝ ΚΟΙΝΣΕΠ δεν έχει πάρει ποτέ καμμία χρηματική επιχορήγηση από κανέναν. Μόνο εργαλεία έχουμε παραλάβει από ΜΚΟ του Στεμνιτσιώτη εφοπλιστή κ. Αθ. Μαρτίνου. Ως εμπνευστής και συντονιστής του MenalonTrail επιβεβαιώνω την τέλεια συνεργασία που είχαμε με τους εθελοντές των Μαγούλιανων και των υπολοίπων χωριών καθώς και του Σ.Α.Ο.Ο. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου Ι. Λαγός 6944363532, iplagos@yahoo.gr”.