Ερώτηση Δαβάκη για την πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων

Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δικαιούχων αγροτών του νομού μας για τις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ που εκκρεμούν αποτελεί το αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή Θανάση Δαβάκη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Δαβάκης:

Davakis Thanasis“Έντονα παράπονα εκφράζουν οι λάκωνες αγρότες μετά και την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης 2015 (δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και πράσινη ενίσχυση), όχι μόνο εξαιτίας των μικρότερων ποσών που έλαβαν σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη Λακωνία, εκκρεμεί η εκδίκαση ενστάσεων, καθώς και επιτόπιοι έλεγχοι που μπλοκάρουν την πληρωμή των ενισχύσεων. Επιπλέον αρκετά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων, όπου αρκετοί αγρότες τα έχασαν εξαιτίας του προβληματικού καθεστώτος μεταβιβάσεων για τα έτη 2014-2015.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν εξοφληθεί για την εξισωτική του 2015, ενώ από τα τέλη του 2015 έχουν σταματήσει να καταβάλλονται τα χρήματα στους δικαιούχους «Μέτρων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (πχ σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες κλπ).

Δεδομένων των πιέσεων που ασκούνται στους αγρότες από τα μέτρα που ψηφίσθηκαν πρόσφατα, αλλά και των αυξήσεων του κόστους παραγωγής, είναι απαραίτητο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να παράσχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Ποιο είναι το ύψος της ενιαίας ενίσχυσης 2015 που καταβλήθηκε στη Λακωνία, στις δύο πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα και πόσο μειωμένη είναι σε σχέση με το 2014;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξέτασης των ενστάσεων και των ελέγχων από πλευράς των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ;
3. Τι προτίθεται να γίνει με όσους έχασαν τα δικαιώματά τους λόγω του προβληματικού καθεστώτος μεταβιβάσεων για τα έτη 2014 και 2015;
4. Πότε θα καταβληθεί η εξόφληση της εξισωτικής 2015;
5. Πότε θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται τα χρήματα στους δικαιούχους «Μέτρων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013;”.