Ερώτηση Κρητικού για τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Λάγιο

Ερώτηση σχετικά με τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Λάγιο κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Νεοκλής παρέθεσε το από δεκαπενταετίας σύνθετο πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων στην περιοχή. Το Λάγιο ήταν πρώην αυτοτελής κοινότητα, ενώ σήμερα είναι τοπική κοινότητα της δημοτικής ενότητας Κροκεών του δήμου Ευρώτα. Συνολικά οι κάτοικοί του ανέρχονται στους 165. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα δε με τις ελαιοκαλλιέργειες. Πολλοί τίτλοι των ιδιόκτητων αγροτικών ακινήτων τους ανάγονται στη δεκαετία του 1880.

Από το 2004 και εντεύθεν, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η κτηματογράφηση οι κάτοικοι δήλωσαν τα ακίνητά τους. Η δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία είχε οριστεί για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας έκρινε σε αντίθεση με την πρωτοβάθμια ότι το ελληνικό δημόσιο έχει δικαιώματα σε μέρος της ιδιοκτησίας των λαγιωτών. Θεώρησε ότι όλο το Λάγιο εντάσσεται στο δασόκτημα “Λάγιο -Τρίνησα”. Η επιτροπή αυτή ποτέ δεν άκουσε τις ενστάσεις των ιδιοκτητών και έτσι πολλοί λαγιώτες ουσιαστικά έχασαν την ιδιοκτησία τους.

Σύμφωνα με την ερώτηση του κυβερνητικού βουλευτή “το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί δικαστικά. Ένας ένας οι ιδοκτήτες να μπουν σε μία ατέρμονη διαδικασία δικαστικών παραστάσεων, το οποίο σημαίνει κόστος υψηλό. Το πιο σοβαρό όμως στη συγκεκριμενη περίπτωση είναι ότι οι κάτοικοι πρέπει να αποδείξουν νομή και κυριότητα στην ιδιοκτησία τους το αργότερο έως το 1885. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο! Δεν υπάρχει μάρτυρας για να το αποδείξει!

Αρκετά ακόμη προβλήματα παρουσιάζονται ως προς την οργάνωση των συνδικαιούχων, γεγονός που καθιστά αδυνάτη την όποια οργάνωση για να τελεσφορήσει κάποια στιγμή η όλη διαδικασία.

Τη λύση σε αυτόν το γόρδιο δεσμό την έχει δώσει ο καθηγητής του Αστικού Δικαίου του ΕΚΠΑ κ. Φ. Δωρής, νομικός σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ, και ειδικός επί της κτηματογράφησης. Η λύση είναι η διευθέτηση διά της νομοθέτησης. Μίας αυστηρά τοπικής και συγκεκριμένης ρύθμισης, η οποία να καθορίζει τις αλλαγές στο πλαίσιο της κτηματικής περιφέρειας του χωριού και θα περιέχει πρόβλεψη μόνο για τα ακίνητα στα οποία έχει αναγνωριστεί συνιδιοκτησία ιδιωτών και ελληνικύ Δημοσίου.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργού:

Με δεδομένο ότι τελεί εν γνώσει της Κτηματολόγιο ΑΕ και έχει ήδη ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας προτίθεστε να αναλάβετε πολιτική πρωτοβουλία για να δοθεί λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα των συμπολιτών μας στο Λάγιο Λακωνίας;