Ερώτηση – παρέμβαση Γρηγοράκου για τις ιατρικές υπηρεσίες στην Ελαφόνησο: Μία η γιατρός στο νησί

stithoskopioΣτον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απευθύνει ερώτηση ο Λεωνίδας Γρηροράκος, ζητώντας του να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή λειτουργία του περιφερειακού ιατρείου της Ελαφονήσου.

Όπως αναφέρει στο κείμενό του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο δυναμικό του περιφερειακού ιατρείου Ελαφονήσου -το οποίο διοικητικά ανήκει στο κέντρο υγείας Νεάπολης- συμπεριλαμβάνεται μόνο η διευθύντρια ιατρός του. Τέσσερις διαδοχικές προκηρύξεις για κάλυψη της θέσης αγροτικού ιατρού απέβησαν άκαρπες. Η τελευταία ήταν πριν δύο μήνες, οπότε και παρουσιάστηκε αρχικά αγροτικός ιατρός, για να αποχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μοναδική ιατρός του περιφερειακού ιατρείου αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των 750 μόνιμων κατοίκων του νησιού, το οποίο το χειμώνα, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποκόπτεται από τη στεριά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των κατοίκων. Εξάλλου, “ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, το καλοκαίρι η Ελαφόνησος αυξάνει τον πληθυσμό της σε 7.500 με 8.000 κατοίκους. Χωρίς αγροτικό ιατρό, το καλοκαίρι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στο νησί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από ανεπαρκής έως σχεδόν ανύπαρκτη” συμπληρώνει ο κ. Γρηγοράκος.

Σημειώνεται επίσης στην ερώτηση προς τον υπουργό πως τα προηγούμενα χρόνια, μέσω του χαρακτηρισμού της ως “άγονης περιοχής”, η Ελαφόνησος και οι ανάλογου τύπου απομακρυσμένες περιοχές είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν την κάλυψη της θέσης αγροτικού ιατρού. Σ’ αυτό συνέβαλε η παροχή κινήτρων μοριοδότησης προς τους υποψήφιους, καθώς και η καθιέρωση της θητείας του αγροτικού ιατρού ως υποχρεωτικής πριν την απόκτηση ειδικότητας.