Ερώτηση στη βουλή για την εγκατάλειψη των μνημείων και του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης

Ερώτηση με θέμα “Εγκατάλειψη των μνημείων και του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης” κατέθεσε προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Όπως αναλυτικά αναφέρει σε αυτή:

“Αναρωτιόνται οι σύγχρονοι σπαρτιάτες για τη διαχρονική εγκατάλειψη και τη μη αξιοποίηση του αρχαίου θεατρου της Σπάρτης και των άλλων μνημείων. Παρότι η Σπάρτη είναι ένα τεράστιο όνομα (brand name), που διεθνώς αναγνωρίζεται, εντούτοις δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει αυτό το όνομα, γιατί δεν αξιοποίησε ποτέ αυτό το πολιτιστικό απόθεμα που της χάρισε απλόχερα η ιστορία.

Σήμερα, ο επισκέπτης της πόλης αναζητεί την αρχαία Ελλάδα και δεν τη βρίσκει πουθενά. Υπάρχει ο χώρος της Ακρόπολης και του θεάτρου, με τα όποια υπολείμματα μνημείων υπάρχουν εκεί. Ο τόπος αυτός, όμως, πρέπει να αναπτυχθεί και να καλύψει τον χαμένο χρόνο, να απογειωθεί τουριστικά και να προστατευθεί ο πλούτος που παραμένει στο υπέδαφος αυτού του χώρου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται η κ. υπουργός:

1. Προτίθεσθε να συνδράμετε, ώστε να γίνει άμεση η εκκίνηση των διαδικασιών για τμηματική ανασκαφή, με σκοπό να αναδειχτεί ο αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται θαμμένος κάτων από τον ελαιώνα, ανάμεσα στο αρχαίο θέατρο και το δομημένο τμήμα της πόλης της Σπάρτης;

2. Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην προστασία κι αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης;”