Ερώτηση στη βουλή για τη γέφυρα Ευρώτα

Ερώτηση με θέμα “Η κρατική εγκατάλειψη της γέφυρας του Ευρώτα στη Σκάλα συνιστά κοροϊδία στους κατοίκους της Λακωνίας” κατέθεσε στις 17/1 προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Όπως αναφέρει σε αυτή:

“Η νοτιοανατολική Λακωνία είναι μια περιοχή τόσο παραγωγική σε πορτοκάλια, οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο και ελιές όσο και τουριστική.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, από τη γέφυρα του Ευρώτα της Σκάλας διέρχεται μεγάλος αριθμός φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων. Η κίνηση των οχημάτων εντείνεται σημαντικά κατά τους θερινούς μήνες προς τους ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της περιοχής όπως η Μονεμβασιά, Νεάπολη, Κύθηρα (μέσω Νεάπολης), και Ελαφόνησος .

Η κρατική εγκατάλειψη της γέφυρας του Ευρώτα στη Σκάλα σε συνδυασμό με τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του ποταμού Ευρώτα και των παρακείμενων παραποτάμων, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση.

Η δημοτική αρχή Ευρώτα έχει αναγάγει την κατασκευή νέας γέφυρας ως στόχο ζωής. Έντονη είναι και η αγωνία των ανθρώπων στην περιοχή και ειδικά κατά την διάρκεια του χειμώνα με τις πλημμύρες και το καλοκαίρι με την αύξηση των οχημάτων που περνούν την γέφυρα.

Ο προβληματισμός στην περιοχή έχει αυξηθεί διότι η περιφέρεια Πελοποννήσου την περίοδο αυτή αντιμετωπίζει έντονες κομματικές αναταράξεις και αντιπαλότητες στη δομή της, που δε αφήνουν χρόνο για να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα, όπως η κατασκευή νέας γέφυρας στην Σκάλα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Τι θα πράξει το υπουργείο ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή της γέφυρας στην Σκάλα Λακωνίας;

2. Ποιο είναι το κόστος της κατασκευής της νέας γέφυρας στην Σκάλα Λακωνίας;

3. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του έργου;

4. Θα προχωρήσει το υπουργείο στη παράκαμψη της Σκάλας σε συνδυασμό με την κατασκευή της νέας γέφυρας;

5. Θα προχωρήσει το υπουργείο στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και στην κατασκευή φράγματος ώστε να θωρακιστεί η περιοχή στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα;”.