Ερώτηση στη βουλή για τη γέφυρα Ευρώτα και την παράκαμψη Σκάλας – Βλαχιώτη

Στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη απευθύνεται η ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδα Γρηγοράκου αναφορικά με την κατασκευή νέας γέφυρας του Ευρώτα και παράκαμψης των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη.

Αφού περιγράφει το ιστορικό της υφιστάμενης πολύπαθης γέφυρας στο δήμο Ευρώτα, τους περιορισμούς και την επικινδυνότητά της, ο βουλευτής στέκεται στη 18η Ιουνίου 2018, όταν ο υπουργός υπέγραψε απόφαση σύμβασης παραχώρησης, βάσει της οποίας η κοινοπραξία “Μορέας” θα εκπονήσει δωρεάν προς το ελληνικό δημόσιο τις προκαταρκτικές μελέτες της παράκαμψης των οικισμών Σκάλας – Βλαχιώτη και της κατασκευής νέας γέφυρας στην περιοχή. Αυτές οι μελέτες στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για τη δημοπράτηση των εν λόγω δημοσίων έργων.

Με δεδομένο ότι τα παραπάνω αποτελούν ουσιώδους σημασίας οδικά έργα για τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών και την εξασφάλιση ασφαλούς και γρήγορης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού, ο κ. Γρηγοράκος ρωτά τον κ. Σπίρτζη:

1) Ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης της εκπόνησης των μελετών κατασκευής της νέας γέφυρας του Ευρώτα στη Σκάλα και της παράκαμψης των οικισμών Σκάλας – Βλαχιώτη.

2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση μελετών, τη δημοπράτηση και την κατασκευή των εν λόγω δημοσίων έργων και ποιος ο σχεδιασμός υλοποίησής τους.

3) Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης των έργων και ποιο το ύψος της.

4) Εάν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της ασφαλούς διακίνησης ανθρώπων και αγαθών στο σημείο της γέφυρας του Ευρώτα, πράγμα που αποτελεί σταθερό αίτημα των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλων των λακώνων επί σειρά ετών.

5) Εάν έχει γίνει πρόβλεψη για τη συντήρηση και αποκατάσταση των φθορών της υφιστάμενης γέφυρας.

6) Εάν έχει γίνει πρόβλεψη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την αποφυγή φαινομένων πλημμύρας στο σημείο μετά από έντονες βροχοπτώσεις.