Ερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στις νοσηλευτικές μονάδες Σπάρτης και Μολάων

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια σχετικά με την πλήρωση θέσεων αναισθησιολόγων στις νοσηλευτικές μονάδες Σπάρτης και Μολάων κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτη.

Όπως αναφέρει σε αυτή, στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας – νοσηλευτική μονάδα Σπάρτης και συγκεκριμένα στο αναισθησιολογικό τμήμα, υπάρχει έντονο πρόβλημα μετά την συνταξιοδότηση του συντονιστή διευθυντή του αναισθησιολογικού τμήματος από τις 31/12/2018. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα στην νοσηλευτική μονάδα Μολάων.

Πιο συγκεκριμένα, στη ΝΜ Σπάρτης προβλέπονται τέσσερις οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων όπου καλυμμένες είναι μόνο οι δύο εξ αυτών. Στη ΝΜ Μολάων οι οργανικές θέσεις είναι τρεις και καλυμμένη είναι μόνο η μια. Σαν αποτέλεσμα, το υφιστάμενο προσωπικό καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες πραγματοποιώντας πρόσθετες εφημερίες, χωρίς πολλές φορές να κάνει χρήση ανάπαυσης μετά από τις εφημερίες, αλλά και χωρίς να γίνεται χρήση ακόμα και της κανονικής άδειας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και των δυο νοσοκομειακών μονάδων. Η διοίκηση και η 6η ΥΠΕ, καταβάλλουν επίσης φιλότιμες προσπάθειες για την επικουρική συνδρομή αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία με πραγματοποίηση πρόσθετων εφημεριών ιατρών, άξιων συγχαρητηρίων και ευχαριστιών.

Όπως συνεχίζει στην ερώτησή του “Τον περασμένο Μάιο, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων με την Απόφαση 264/22.5.2019, διαδικασία η οποία ανεστάλη λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Και ενώ η διαδικασία θα έπρεπε να συνεχιστεί μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Επειδή και οι δυο νοσηλευτικές μονάδες του νομού λειτουργούν στα όρια τους, εξαντλώντας τις δυνατότητες και την αντοχή των αναισθησιολόγων,

Επειδή η έλλειψη αναισθησιολόγου οποιαδήποτε στιγμή λειτουργίας του νοσοκομείου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών του νομού,

Επειδή η ειδικότητα της αναισθησιολογίας είναι απολύτως απαραίτητη στην λειτουργία άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (χειρουργική, μαιευτική, ορθοπεδική κλπ) και η απουσία αναισθησιολόγου ακυρώνει την δυνατότητα τέλεσης πολλών βασικών και κρίσιμων υπηρεσιών υγείας που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ομαλά,

Επειδή η έλλειψη αναισθησιολόγου επιβάλλει την μετακίνηση των ασθενών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τους αλλά και την απασχόληση και απουσία ασθενοφόρων”, ρωτά λοιπόν τον υπουργό αν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει τη διαδικασία προκήρυξης των κενών οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων στις ΝΜ Σπάρτης και Μολάων, όπως είχε ξεκινήσει την 22 Μαΐου 2019, αν ναι, ποιο προβλέπεται να είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα και ποια έκτακτα μέτρα προβλέπεται να ληφθούν για την άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης.