Ερώτηση στη βουλή για τις ζημιές από την έντονη χαλαζόπτωση στο δήμο Ευρώτα

Οι δυνατές βροχές και η έντονη χαλαζόπτωση του Σαββάτου 12/1 άφησαν πίσω τους ανυπολόγιστες ζημιές σε πορτοκαλιές και μανταρινιές αλλά και σε ελαιόδεντρα, ειδικότερα σε περιοχές του δήμου Ευρώτα, όπως η Σκάλα, το Έλος, το Αστέρι, ο Βλαχιώτης, το Περιστέρι, το Φιλίσι, η Μυρτιά, η Γράμμουσα, ο Λεήμονας, ο Βρονταμάς, το Γεράκι και η Στεφανιά. Καλλιέργειες ισοπεδώθηκαν, ο ποταμός Ευρώτας “φούσκωσε”, ενώ σημειώθηκαν ζημιές και σε οικίες.

Όπως επισημαίνει σε ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι παραγωγοί της περιοχής μέσα σε λίγη ώρα είδαν τους κόπους και τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται μαζί με τη σοδειά τους. Μεγάλο ποσοστό του καρπού αποκολλήθηκε από τα δέντρα, ενώ το μέρος της σοδειάς που άντεξε τη θεομηνία “σημαδεύτηκε” ανεξίτηλα από το χαλάζι, καθιστώντας την απώλεια της παραγωγής σχεδόν ολοκληρωτική.

Ο βουλευτής συμπληρώνει πως στην παρούσα φάση είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό οι σχετικές αποζημιώσεις στους πληγέντες. Συμπληρωματικά, προτείνει να καταβληθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες μια προκαταβολή (πχ 5 ευρώ ανά δέντρο), έναντι αποζημίωσης, ώστε να μπορέσουν αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες τους.

Στην ερώτηση αναφέρεται και μια σειρά άλλων ενεργειών στις οποίες κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσει η Πολιτεία, όπως:

1. Να κηρυχθεί ο δήμος Ευρώτα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

3. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στο δήμο για την αντιμετώπιση των ζημιών σε υποδομές.

4. Να πραγματοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμός του ποταμού Ευρώτα.

5. Να απαλλαγούν οι πληγέντες παραγωγοί από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δημόσιο και τις τράπεζες έως ότου δοθούν οι αποζημιώσεις.

6. Να “παγώσουν” κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μικρομεσαίων αγροτών.

7. Να ενισχυθεί και εκσυγχρονιστεί ο ΕΛΓΑ σε προσωπικό, πολιτικές και διαδικασίες, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν και που τείνουν να γίνουν καθεστώς τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας την ερώτησή του προς τους κ.κ. Αραχωβίτη και Χαρίτση, ο κ. Γρηγοράκος τούς ρωτά σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι αγροτοπαραγωγοί στις πληγείσες περιοχές του δήμου Ευρώτα, εάν προτίθενται να υιοθετήσουν τις προαναφερόμενες προτάσεις και εάν είναι στα σχέδιά τους η ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου και μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.