Ερώτηση στη βουλή για το πρόβλημα με τους λαγοκέφαλους

Το ψάρι λαγοκέφαλος και άλλα χωροκατακτητικά ξένα είδη έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της χώρας μας, επηρεάζοντας δραματικά την οικονομική δραστηριότητα των αλιέων. Εξάλλου το παραπάνω είδος είναι τοξικό, με ισχυρή νευροτοξίνη στους ιστούς, που το καθιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς ο λαγοκέφαλος έχει εγκατασταθεί και στις ακτές της Ελλάδας. Εντονότατο είναι το πρόβλημα στις ακτές της Κρήτης, όπου συνεχώς καταγράφονται περιστατικά ακόμα και “επίθεσης” των εν λόγω ψαριών σε λουόμενους.

Με ερώτηση προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος που κατατέθηκε από τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογράφουν ο βουλευτής Λακωνίας Στ. Αραχωβίτης και άλλοι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κυριακή Μάλαμα, Κώστας Μπάρκας, Θάνος Μωραΐτης, Γιάννης Ραγκούσης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Πάνος Σκουρλέτης, Μπέττυ Σκούφα, Νίκος Συρμαλένιος και Ραλλία Χρηστίδου) θέτουν το ζήτημα και ζητούν να παρθούν κατάλληλα μέτρα, καθώς σύμφωνα και με τον κανονισμό ΕΕ αριθ. 508/2014 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας δύναται να υποστηρίξει δράσεις και µε τη συµµετοχή αλιέων, κατά περίπτωση, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας, όπως η αποκατάσταση συγκεκριµένων θαλάσσιων και παράκτιων οικοτόπων για τη στήριξη βιώσιµων αλιευτικών αποθεµάτων, συµπεριλαµβανοµένης της επιστηµονικής προετοιµασίας και αξιολόγησής τους.

Στη συνδιάσκεψη μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα τον Σεπτέμβρη του 2018, μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και του τότε υπουργού Στ. Αραχωβίτη, με στελέχη της Γενικής Γραμματείας για την Αλιεία στη Μεσόγειο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (GFCM-FAO) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), η χώρα μας έθεσε το ζήτημα της προστασίας της μικρής παράκτιας αλιείας από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, όπως την είσοδο εισβολικών ειδών στη Μεσόγειο (Λεσσεψιανοί Μετανάστες), όπως είναι και ο λαγοκέφαλος.

Για αυτούς τους λόγους οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ως προς την εφαρμογή στρατηγικής για τον περιορισμό ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η εξάπλωση του λογοκέφαλου.

2. Εάν έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση δράσεων που αποσκοπούν στη χαρτογράφηση, την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών.

3. Εάν σχεδιάζεται να υιοθετηθούν οι προτάσεις της ερευνητικής κοινότητας για την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευσή του, είτε ως εξαγώγιμου προϊόντος σε χώρες που το καταναλώνουν είτε ως φαρμακευτικής πρώτης ύλης μέσω της απομόνωσης της νευροτοξίνης.