Ερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την εφαρμογή του εργόσημου στον πρωτογενή τομέα

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από 1/1/2017 οι μισθωτοί ανειδίκευτοι εργάτες μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών εξομοιώνονται με τους μισθωτούς και θα ακολουθούν τα ισχύοντα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με μηνιαία εισφορά.

“Η εγκύκλιος αυτή αγνοεί ότι η απασχόληση εργατών στα χωράφια γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και απαιτεί από τους αγρότες κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων να εφαρμόζουν πολύπλοκες και κοστοβόρες διαδικασίες πρόσληψης και απόλυσης που θα επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής”, σημειώνουν οι δεκαεπτά βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας. Όπως προσθέτουν, “με τη διαδικασία αυτή στην ουσία καταργείται η πληρωμή με εργόσημο, αφού οι πληρωμές των μισθωτών, με τους οποίους εξομοιώνει τους εποχιακούς εργάτες γης, πληρώνονται μόνο μέσω τραπεζικών εμβασμάτων. Επίσης με την εξομοίωσή τους με μισθωτούς οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται από 15,5% το 2017 σε 20% το 2020, πράγμα που επιβαρύνει υπερβολικά το κόστος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων λόγω εφαρμογής του εργόσημου σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα”.

Οι ερωτώντες βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, θεωρούν ότι πρόκειται για “πρόχειρη αποσπασματική διαδικασία που ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση των εισφορών” και πως “θα οδηγήσει στην αύξηση της εισφοροδιαφυγής και στην περαιτέρω απορρύθμιση του δύσκολου θέματος της ασφάλισης των εργατών γης από τρίτες χώρες”. Ρωτούν έτσι την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου εάν θα ανασκευασθεί η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ και εάν θα απλοποιηθεί η διαδικασία εφαρμογής του εργόσημου για μείωση του κόστους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.