“Εσπερινός της Συγγνώμης” στον ιερό ναό Οσίου Νίκωνος

esperinos syggnwmis 14

Με τον καθιερωμένο πρώτο κατανυκτικό εσπερινό, που καλείται και “Εσπερινός της Συγγνώμης”, ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 2 Μαρτίου για την ορθόδοξη εκκλησία μας η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Στη Σπάρτη ο “Εσπερινός της Συγγνώμης” τελέστηκε στον ιερό ναό Οσίου Νίκωνος, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού συμπροσευχήθηκαν ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, αρκετοί κληρικοί και πλήθος πιστών.

Ο σεπτός ποιμενάρχης μας, στο περιεκτικό του κήρυγμα, με χαρακτηριστική γλαφυρότητα ερμήνευσε απόσπασμα από την ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, στην οποία αναφέρει: “Δώρησαι μοί του οράν τα εμά πταίσματα”. Ο σεβασμιώτατος τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι χριστιανοί να προσεύχονται, για να αποκτήσουν αυτογνωσία, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια εξάλειψης των αδυναμιών μας.

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο κ. Ευστάθιος ζήτησε πρώτος συγγνώμη για τα όποια λάθη ή παραλείψεις του, ενώ παρείχε και τη δική του συγγνώμη σε κάθε συνάνθρωπο. Επίσης ευχήθηκε η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή να αποτελέσει για όλους τους χριστιανούς εφαλτήριο ψυχικής και πνευματικής αναγέννησης. Εν συνεχεία, ως είθισται, κληρικοί και πιστοί έδωσαν τον καθιερωμένο ασπασμό της συγγνώμης.