“Ετούτοι θέλουν να βάλουν το κάρο μπροστά απ’ τ’ άλογο”

 

γράφει ο γεωπόνος Σταύρος Χρυσαδάκος
____________________________________________________________________________

Xrysadakos Stavros (Custom)Στην Ελλάδα, βασική μονάδα παραγωγής γεωργικών προϊόντων – τροφίμων εξακολουθεί να είναι η οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση. Το ελληνικό αγροτικό νοικοκυριό.

Οι χρηματικές δαπάνες που κάνει ένα νοικοκυριό στη διάρκεια ενός παραγωγικού έτους χωρίζονται, διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
∙ Δαπάνες που αναφέρονται στην αξιοπρεπή διαβίωση της οικογένειας (διατροφή – ρουχισμός – λογαριασμοί οργανισμών κλπ).
∙ Δαπάνες που αφορούν τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας (αγροεφόδια – πετρέλαια – ενέργεια κλπ).
∙ Δαπάνες για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς το κράτος (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη) και ασφαλιστικά ταμεία.

Η σειρά ικανοποίησης αυτών των δαπανών ακολουθεί μία λογική. Ο αρχηγός κάθε αγροτικού νοικοκυριού, από το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα, είναι γνωστό και αναμενόμενο ότι θα φροντίσει ώστε:
Πρώτον, να εξασφαλίσει τις ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης για τα μέλη της οικογένειάς του.
Δεύτερο, να χρηματοδοτήσει την επόμενη καλλιεργητική περίοδο ώστε να συνεχίσει να υπάρχει εισόδημα.
Τρίτο, να αποδώσει στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία αυτά τα οποία του αναλογούν.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπακούοντας στις μνημονιακές εντολές των δανειστών – θεσμών, καθορίζει δυσβάσταχτα δοσίματα (φόρος 26% του εισοδήματος, προκαταβολή φόρου 100%, ασφαλιστικές εισφορές 27,5% του εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ χωραφιών) και απαιτεί πρώτα να εισπράξει, να πάρει αυτά που αυθαίρετα αντιδημοκρατικά νομοθετεί και ό,τι μείνει να χρησιμοποιηθεί για τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και την παραγωγή. Παραβιάζοντας την ίδια την κοινή αλλά και ανθρωποκεντρική λογική –σύμφωνα με την οποία προηγείται η ζωή, ακολουθεί η παραγωγή και τελευταία έρχονται τα δοσίματα.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος βαριές οικονομικές σπουδές και πολλαπλά πτυχία για να αντιληφθεί το αδιέξοδο του εγχειρήματος. Και όπως μας έλεγε φίλος αγρότης στο μπλόκο του Ευρώτα: «Ετούτοι θέλουν να βάλουν το κάρο μπροστά απ’ τ’ άλογο».