Ανακοίνωση του σωματείου “Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης”:

“Με έκπληξη ακούσαμε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη να δηλώνει σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό ότι «η περιφερειακή αρχή είχε δεσμεύσει στο πρόγραμμά της τους απαιτούμενους πόρους για τη μελέτη αυτή (του νέου μουσείου). Ωστόσο, τα νέα δεδομένα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο συγκεκριμένο οικόπεδο αύξησαν το κόστος και για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξασφάλισε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων πρόσθετους πόρους».

Τι σημαίνει αυτή η δήλωση του κ. Τατούλη; Ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για τη μελέτη πέραν των 2.750.000 ευρώ που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης; Από πού προκύπτει αυτό; Υπάρχει κάποια έγγραφη ενημέρωση από κάποιον επίσημο δημόσιο φορέα ή προσπαθεί να ξεφύγει ο κ. Τατούλης από την υποχρέωση να δώσει στη Σπάρτη για επιπλέον έργα πολιτισμού τα χρήματα που υποτίθεται ότι είχε δεσμεύσει στο περιφερειακό πρόγραμμα για τη μελέτη του μουσείου και τα οποία δεν θα δώσει πλέον γι’ αυτό το σκοπό, αφού τη μελέτη χρηματοδότησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης;

Ο κ. Τατούλης οφείλει να δώσει δημόσια εξηγήσεις για την παραπάνω άποψη, αλλιώς θα θεωρήσουμε ότι για μια ακόμα φορά προσπαθεί να παραπλανήσει τους σπαρτιάτες και τους λάκωνες και τα χρήματα που εξοικονομεί η Περιφέρεια λόγω της χρηματοδότησης της μελέτης από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και τα οποία ανήκουν στη Σπάρτη, επιδιώκει να τα δρομολογήσει για έργα σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας.

Πρέπει να μας ξεκαθαρίσει ο κ. Τατούλης ποιο είναι αλήθεια και ποιο ψέμα, αφού η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Arkadiki TV ότι «η Περιφέρεια μετά τη χρηματοδότηση της μελέτης του νέου μουσείου από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξοικονόμησε το ποσόν των 2.750.000 ευρώ και θα υλοποιήσει άλλα έργα» (προφανώς εννοεί άλλα έργα στη Σπάρτη και προφανώς έργα από τον αντίστοιχο κωδικό, δηλαδή έργα πολιτισμού. Αλλιώς, αν επρόκειτο για έργα της Περιφέρειας γενικά, γιατί να το εξαγγέλλει η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας;).

Θεωρούμε ότι μετά τη χρηματοδότηση της μελέτης του νέου μουσείου από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με το ποσόν των 2.750.000 ευρώ υπάρχει ένα αντίστοιχο «πλεόνασμα» 2.750.000 ευρώ στο περιφερειακό πρόγραμμα, το οποίο η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα το χρησιμοποιήσουν για τη χρηματοδότηση άλλων έργων πολιτισμού στη Σπάρτη που το δικαιούται.

Με δεδομένο ότι με τη χρηματοδότηση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» μέσω του Σωματείου «Διάζωμα», εκπονήθηκε η μελέτη της μερικής αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, η αποκατάσταση του οποίου αποτελεί έναν ακόμα διακαή πόθο των σπαρτιατών και των λακώνων, καλούμε τον κ. Τατούλη, την κ. Τζανετέα και το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου να αποφασίσουν την άμεση δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης στο ύψος της εξοικονομηθείσας πίστωσης των 2.750.000 ευρώ, με τη δέσμευση ότι θα χρηματοδοτήσουν στη συνέχεια την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, που ανέρχεται συνολικά στα 5.000.000 ευρώ, από επόμενη τροποποίηση του περιφερειακού προγράμματος.

Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποδεσμεύσει το ποσόν των 2.750.000 ευρώ, θεωρούμε ότι είναι η άριστη ευκαιρία να αξιοποιήσει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη Σπάρτη και να πραγματοποιηθεί έτσι η μεγάλη έξοδος της πόλης μας προς την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, που αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα!”.