Ευρεία σύσκεψη στο διοικητήριο για τα προβλήματα της Λακωνίας

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λακωνίας πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 28 Μαΐου στο διοικητήριο Λακωνίας. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Γιάννη Παναρίτη, διαφαίνεται άμεσος κίνδυνος ακύρωσης του προγραμματισμού της ΔΕΔΑ για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και ανάθεση του έργου σε ιδιώτες. Ο πρόεδρος ενημέρωσε το κοινό πως επιμελητήρια της περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ζητήσει συνάντηση τόσο με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και με τον περιφερειάρχη. Ο κ. Παναρίτης επεσήμανε ακόμα τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και την ανάγκη για ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας. Όπως τόνισε, ανετράπη το μοντέλο της οικονομίας που στηριζόταν στον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών και υποστήριξε πως πυλώνες του νέου μοντέλου ανάπτυξης θα πρέπει να είναι ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και η εξαγωγή των προϊόντων. “Η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς και η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει γενναία όλες τις επιχειρήσεις κυρίως με άμεση ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να επανεκκινηθεί η οικονομία. Η αγορά δεν αντέχει άλλα δάνεια”, δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως απαιτείται η συνεργασία και η συμβολή όλων για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ακολούθως μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας και ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος για τις προσπάθειες κάλυψης των αναγκών του νομού κατά την πανδημία, για τον προγραμματισμό υλοποίησης τεχνικών έργων που θα βοηθήσουν την οικονομία και θα δώσουν θέσεις εργασίας στο νομό και για την πορεία των έργων των δύο μουσείων στη Σπάρτη.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Στη σύσκεψη τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα για τα οποία δηλώθηκε η πρόθεση όλων για συνεργασία και κοινή διεκδίκηση:

  • Διεκδίκηση της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στο νομό, κάλυψη πολλών περιοχών σε υγροποιημένη μορφή.
  • Εκσυγχρονισμός και στήριξη του πρωτογενούς τομέα ώστε να αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και των προϊόντων της. Ενίσχυση των εξαγωγών.
  • Ίδρυση ΤΕΦΑΑ στη Σπάρτη
  • Επίσπευση διαδικασιών για την δημιουργία του νέου Μουσείου Σπάρτης
  • Δημιουργία μονοπατιών, ποδηλατοδρόμων και σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων από το δήμο. Να επιτραπεί η λειτουργία των γυμναστηρίων σε εξωτερικούς χώρους του δήμου αλλά και στις έδρες τους με υγειονομικούς όρους
  • Διεκδίκηση μέτρων στήριξης όλων των επιχειρήσεων. Άμεση ρευστότητα στην αγορά, άτοκα δάνεια για 15 χρόνια, αξιοποίηση όλων των κοινοτικών κονδυλίων για τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Η οικονομία θα επανεκκινηθεί όταν λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις και διασφαλιστεί η εργασία.
  • Να δοθούν σαφείς οδηγίες στις τράπεζες για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης των επιχειρήσεων
  • Δράσεις διαφήμισης του νομού ως τουριστικού προορισμού και των προϊόντων του.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News