Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (28-30 Σεπτεμβρίου), το φετινό θέμα των οποίων είναι “Πόλε(ι)ς”. Συγκεκριμένα το τριήμερο του εορτασμού θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:


Παρασκευή 28/9

  • Σπάρτη, Λουτρικό συγκρότημα οδού Τριακοσίων και σωστική ανασκαφή στην οδό Αλκμάνος, ώρα 9.00′ πμ: Εκπαιδευτική ξενάγηση για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. “Σπάρτη: μια πόλη κάτω απ’ την πόλη”.

Παρουσιάζεται η συνέχεια της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στη Σπάρτη, όπως τεκμηριώνεται από τα οικιστικά κατάλοιπα και τα ευρήματα των σωστικών ανασκαφών που διενεργούνται από την ΕΦΑΛΑΚ. Παράλληλα θα γίνει αναφορά στο έργο πεδίου της αρχαιολογικής υπηρεσίας και στις ειδικότητες που συνεργάζονται για την αποκάλυψη, συντήρηση, προστασία και προβολή των αρχαιοτήτων.

  • Μυστράς, αίθριο μητροπολιτικού ναού Αγίου Δημητρίου στην Κάτω Πόλη, ώρα 19.00′: Μουσική παράσταση “Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή”, με τους Βασίλη Τσαμπρόπουλο και Νεκταρία Καραντζή. (Αναβλήθηκε λόγω καιρού και μεταφέρθηκε για τις 6 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο, ίδια ώρα)
  • Αρχαίο θέατρο Γυθείου, ώρα 20.00′ (σε συνεργασία με τον δήμο Ανατολικής Μάνης): Θεατρική παράσταση από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Δήμου Ανατολικής Μάνης, με το έργο “Μη με λες αφεντικό”, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αγγελικής Κατσιβαρδέλου. (Λόγω καιρού μεταφέρεται στο πνευματικό κέντρο Αγίας Τριάδας)

Σάββατο 29/9

  • Αρχαίο θέατρο Γυθείου, ώρα 20.00′: “Μουσική συνάντηση πολιτισμών και πόλεων” (Λόγω καιρού μεταφέρεται στο πνευματικό κέντρο Αγίας Τριάδας)

Συνάντηση πολιτισμών και πόλεων μέσα από ένα μαγικό μουσικό ταξίδι στο φεστιβάλ χορωδιών. Συμμετέχουν οι χορωδίες της Ζακύνθου, της Σύρου και ο Μουσικός Όμιλος Γυθείου.


Κυριακή 30/9

Σπάρτη, Λουτρικό συγκρότημα οδού Τριακοσίων και σωστική ανασκαφή στην οδό Αλκμάνος, 10.30′ πμ: “Σπάρτη: μια πόλη κάτω απ’ την πόλη”. Εκπαιδευτική ξενάγηση για το ευρύ κοινό. (Αναβλήθηκε λόγω καιρού)