Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Όλες οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27-29 Σεπτεμβρίου). Για τη διετία 2019-2020 το γενικό θέμα του εορτασμού είναι “Τέχνες και ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο” και θα πλαισιώνεται από ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Τις ημέρες του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στον Αρχαιολογικό Χώρο Κάστρου Μονεμβασίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης, στο Αρχαίο Θέατρο Γυθείου και στην Σπάρτη, στη “Βυζαντινή γειτονιά”, στην ενότητα οικοπέδων της οδού Τριακοσίων.

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου

  • Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου Μονεμβασίας (9.30′ πμ): δραματοποίηση επιλεγμένων αποσπασμάτων του εφηβικού μυθιστορήματος του Γιώργου Αντωνάκη “Ο πειρατής της Μονεμβασιάς”. Η δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά τάξεων δ’ – στ’ δημοτικού, τα οποία με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του συγγραφέα και των αρχαιολόγων της Εφορείας, θα περιπλανηθούν στην καστροπολιτεία, θα ανακαλύψουν κρυμμένα ίχνη και στοιχεία, θα λύσουν γρίφους και θα γνωρίσουν την ιστορία και τους κατοίκους της περιώνυμης Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς. Απαραίτητη κρίνεται η τηλεφωνική προσυνεννόηση, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων (Κάστρο Μονεμβασίας: Γ. Κατσουγκράκη: 27310 25363 και 28503).
  • Αρχαίο Θέατρο Γυθείου (20.30′): η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα του δήμου Αν. Μάνης θα παρουσιάσει το έργο “Η ωραία του κουρέα”, θεατρική διασκευή της κωμικής ελληνικής ταινίας του Λάκη Μιχαηλίδη (1969).

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης (18.30′): βραδινή συναυλία της φιλαρμονικής της ΔΕ Βοιών, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης με γνωστές μελωδίες, ελλήνων και ξένων συνθετών. Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό στη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ θα προηγηθούν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της ΕΦΑΛΑΚ, σύμφωνα με τη θεματική των ΕΗΠΚ.

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου

  • “Βυζαντινή γειτονιά”, ενότητα οικοπέδων στην οδό Τριακοσίων: θεατρικό αναλόγιο με κείμενα από τη βυζαντινή γραμματεία και την σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή, που μιλούν για τα λουτρά στο Βυζάντιο και περιγράφουν τη διαδικασία επίσκεψης στο λουτρό. Ο χώρος θα είναι ανοιχτός για το ευρύ κοινό από τις 19.00′ – 20.30′, οπότε και θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ξεναγήσεις, από αρχαιολόγους της ΕΦΑΛΑΚ. Θα ακολουθήσει η παράσταση του θεατρικού αναλογίου στο υπαίθριο θεατράκι του συγκροτήματος, με τη συμμετοχή της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας και την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.
  • Αρχαίο Θέατρο Γυθείου (20.30′): “Κούκλες”: θεατρική παράσταση για παιδιά και ενήλικες, από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα “Αλητέχνες”, σε κείμενο και σκηνοθεσία Νεκτάριου Μπουτεράκου.