Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στον Δήμο Σπάρτης

O δήμος Σπάρτης συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώνει σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και με άλλους φορείς της πόλης από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου.

Η Εβδομάδα Κινητικότητας από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας με σκοπό την ενθάρρυνση των τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς, καθώς και το συνδυασμό αυτών σε κάθε διαδρομή. To φετινό θέμα είναι η “Πολυτροπικότητα”, με κεντρικό σύνθημα “Συνδυάζω – Μετακινούμαι”.

Η πολυτροπικότητα προωθεί τη χρήση και τον συνδυασμό διαφορετικών τρόπων μεταφοράς για αστικές μετακινήσεις, τόσο επιβατών όσο και εμπορευμάτων. Ο συνδυασμός διαφορετικών τρόπων μεταφοράς έχει ως αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους επιβάτες σε κόστος, ταχύτητα, ευελιξία, άνεση, αξιοπιστία κλπ. Επίσης έχει οφέλη για την κοινωνία, όπως μείωση της ρύπανσης και της συμφόρησης, βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων της πόλης κλπ. Τέλος, η αυξανόμενη τάση προς ψηφιοποίηση της αστικής κινητικότητας αποτελεί κύριο παράγοντα προώθησης της πολυτροπικότητας.

Ο δήμος Σπάρτης έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων και ενημερωτικών εκδηλώσεων τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, που περιλαμβάνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με εκθέσεις φωτογραφίας/ζωγραφικής και μουσικό συγκρότημα, ενημερωτικές ξεναγήσεις στην πόλη, επισκέψεις στα δημοτικά μουσεία, προβολή ταινίας, μουσικοκινητικά παιχνίδια, ποδηλατικούς αγώνες και μια μεγάλη ποδηλατοπορεία: