Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Τα εμβόλια μπορεί να θεωρηθούν αιτία πρόκλησης νόσων

emvolio

της ΠΕ νοσηλεύτριας Κατερίνας Μαρακάκη


Την περασμένη Τετάρτη, το ανώτατο δικαστικό όργανο της Ευρώπης αποφάνθηκε πως τα εμβόλια μπορεί να θεωρούνται ως αιτία στην εμφάνιση ασθενειών παρά την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων. Έτσι, όταν ένα υγιές άτομο που κάνει ένα εμβόλιο και δεν έχει χρόνιο ιστορικό πάθησης (για την οποία έγινε το εμβόλιο) και ασθενεί μετά από αυτό, τότε το ίδιο το εμβόλιο μπορεί να θεωρηθεί ως η αιτία της νόσου.

Η απόφαση αυτή ήρθε με την υπόθεση ενός γάλλου ο οποίος ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό του κατά της ηπατίτιδας Β νόσησε από πολλαπλή σκλήρυνση. Πριν πεθάνει είχε προσφύγει δικαστικά εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας που παρήγαγε το εμβόλιο, φτάνοντας στο ανώτατο εφετείο της Γαλλίας, το οποίο απέρριψε την προσφυγή, καθώς έκρινε οτι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη που να συνδέει το εμβόλιο με την πολλαπλή σκλήρυνση. Η υπόθεση κατέληξε στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο παρά την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων θεωρήθηκε ότι υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα του συμβάντος. Έτσι από τη στιγμή που από την ιατρική έρευνα δεν κατέστη δυνατό ούτε να αποδειχθεί αλλά ούτε και να αποκλειστεί η ύπαρξη μιας τέτοιας συσχέτισης, πρέπει να εξετάζονται τέσσερα ακόμη σημεία: το χρονοδιάγραμμα εμφάνισης της νόσου (δηλαδή το αν η ασθένεια εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό), το ιστορικό καλής υγείας του ατόμου και η απουσία αυτής της ασθένειας πριν από τον εμβολιασμό, το ότι δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (δηλαδή κανένας συγγενής εξ αίματος του ασθενούς δεν υπέφερε από αυτή την ασθένεια) και τέλος το αν υπάρχουν παρόμοιες διαπιστωμένες περιπτώσεις ως αποτέλεσμα του εμβολίου.

Στην περίπτωση του γάλλου το δικαστήριο απεφάνθη ότι πληρούνται τα τρία πρώτα κριτήρια, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση αυτή, δικαιώνοντας εν μέρει όσους μιλούν για τις παρενέργειες των εμβολίων και τον ύποπτο ρόλο τους στην εμφάνιση ορισμένων ασθενειών.

Υπάρχει πάντως μια τεράστια παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ιδιαίτερα μετά την εξάπλωση του ίντερνετ και τον περιορισμό της έντυπης δημοσιογραφίας, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε στο διαδίκτυο. Όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, και τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όμως αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η συζήτηση για το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι παρενέργειες των εμβολίων έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που σε κάποιες χώρες του δυτικού κόσμου έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται ασθένειες που θεωρούνταν «εξαφανισμένες» για χρόνια, καθώς οι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η συσχέτιση των εμβολίων με την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, αυτοάνοσου χαρακτήρα, αυτισμού, αλλεργιών και απομυελινωτικών νοσημάτων έχει ερευνηθεί επανειλημμένα χωρίς να έχει ωστόσο αποδειχθεί. Ο γιατρός είναι ο αρμόδιος να ενημερώνει τους γονείς για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου που χορηγεί. Συζητήστε με το γιατρό σας και μόνο! Ενημερωθείτε σωστά!

πηγή: www.curia.europa.eu Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Απόφαση στην υπόθεσηC-621/15N. W κ.λπ. κατά Sanofi Pasteur MSD , 21 Ιουνίου 2017