Ευρώτας, 1907

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


Ο Ευρώτας, το θρυλικό ποτάμι της Λακωνίας, από πάντα κέντριζε το ενδιαφέρον των ελλήνων και ξένων περιηγητών, όχι μόνο για την ιστορία του αλλά και για τη μεγάλη οικολογική του αξία και φυσική ομορφιά.

Στα 1907, το πολύ σημαντικό γερμανικό περιοδικό βοτανικής: “Botanische Jahrbücher für Systematik, Pflanzengeschichte und Pflanzengeographie”, το οποίο εκδίδεται από το 1881 μέχρι και σήμερα, δημοσίευσε μια φωτογραφία της περιοχής του Ευρώτα αναφέροντας, με τις λατινικές τους ονομασίες, τα φυτά που διακρίνονταν σ’ αυτήν:

– Nerium oleander: Πικροδάφνη ή ροδοδάφνη

– Vitex agnus castus: Λυγαριά

– tamarix tetrandra: Αρμυρίκι των ποταμών

– euphorbia sibthorpii: Γαλατσίδα ή Φλόμος

– Inula viscosa: Διτριχία η ιξώδης (Κόνυζα, Ακονυζία, Κόνυζο, Νεροκόνυζο, Νεροκολλησιά, Ψυλλήθρα, Ψυλλίστρα)

– Arundo donax: Καλάμι

– Cirsium arcana: Γαϊδουράγκαθο

Μέσα στα στενά πλαίσια και στο μικρό βάθος μιας μόνο φωτογραφίας καταγράφονται επτά είδη φυτών από την πλούσια, τότε, χλωρίδα του Ευρώτα. Σήμερα το οικοσύστημα του Ευρώτα (χλωρίδα και πανίδα) βρίσκεται σε απόλυτο κίνδυνο χωρίς κανείς να γνωρίζει με ακρίβεια πόσα είδη φυτών και ζώων του Ευρώτα έχουν εκλείψει λόγω των καταστροφών που του έχει προκαλέσει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Ο Ευρώτας, το σύμβολο της Λακωνίας και της αρχαίας Σπάρτης, δεν είναι μόνο θεματοφύλακας της ιστορίας του τόπου.

Ο Ευρώτας είναι, κατά κυριολεξία, η ζωή της Λακωνίας. Ένας αξιόλογος και μοναδικός υγρότοπος με πλούσια οικοσυστήματα. Χωρίς τον Ευρώτα η Λακωνία θα πάψει να υπάρχει, αφού χωρίς το νερό δεν μπορεί να υπάρξει ζωή.

Παρά ταύτα, οι νεοέλληνες λάκωνες, συστηματικά, εδώ και πολλές δεκαετίες, καταστρέφουμε βάναυσα και προκλητικά τον Ευρώτα, χωρίς να καταλαβαίνουμε πως στην ουσία πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο στεκόμαστε.

Ας ελπίσουμε πως η πρόσφατη δραστηριοποίηση της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας για τον Ευρώτα, θα δει (με τη βοήθεια των ειδικών) στο σύνολό της την κατάσταση του ποταμού και θα αντιμετωπίσει ριζικά τις αιτίες καταστροφής του, πριν προχωρήσει στον σχεδιασμό και στις απαιτούμενες δράσεις για την ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα ως πολιτιστικού, ιστορικού και περιβαλλοντικού πάρκου.

Όλη αυτή η δραστηριοποίηση, οι συσκέψεις και οι σχεδιασμοί θα είχαν σίγουρα άλλην αξία, αν είχε προηγηθεί η άμεση παρέμβαση για τη βαριά εποχική ρύπανση του ποταμού, η οποία εδώ και μήνες έχει καταγγελθεί δημοσίως από τα ΜΜΕ και από τον Σύλλογο Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.