Βιωματική μάθηση, πείραμα και παιχνίδι συνδυάστηκαν αποτελεσματικά στο Γενικό Λύκειο Βλαχιώτη την Παρασκευή 22 Απριλίου. Πρόκειται για έναν ακόμη σχολικό διαγωνισμό-παιχνίδι αναζήτησης κρυμμένου θησαυρού, που διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών φυσικών επιστημών του σχολείου.

Πενταμελείς ομάδες μαθητών της β΄ τάξης επιδόθηκαν στην αναζήτηση ενός θησαυρού φυσικών επιστημών που βρισκόταν κρυμμένος σε χώρο του σχολείου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, έπρεπε να μεταβούν σε ειδικά διαμορφωμένους «πειραματικούς σταθμούς» οι οποίοι είχαν εφοδιαστεί με υλικά για την πραγματοποίηση πειραμάτων βιολογίας, φυσικής και χημείας. Εκτελώντας τα πειράματα, οι μαθητές έκαναν παρατηρήσεις, πήραν μετρήσεις, τις επεξεργάστηκαν, τις συζήτησαν και κατέληξαν σε συμπεράσματα, ενώ παράλληλα, απαντώντας στις ερωτήσεις των αντίστοιχων φύλλων αξιολόγησης, κέρδιζαν μονάδες επιτυχίας για να οδηγηθούν στο θησαυρό – στόχο. Οι μαθητές, με ιδιαίτερο ζήλο,
• μέτρησαν την ένταση της βαρύτητας της γης με το απλό εκκρεμές,
• παρατήρησαν εντυπωσιακές χημικές αντιδράσεις οξειδοαναγωγής οργανικών ενώσεων,
• μελέτησαν τη μετουσίωση των πρωτεϊνών του αυγού και του γάλακτος,
• ανακάλυψαν τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα κάθε αντίδρασης και
• διέκριναν τις κοινές ιδιότητες των οξέων.

Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά εκτέλεσαν πέντε εργαστηριακές ασκήσεις προσαρμοσμένες στις γνώσεις τους, εκτιμώντας τόσο τη γοητεία των φυσικών επιστημών και τη σχέση τους με την καθημερινή ζωή όσο και την αξία, τη λειτουργία και τη δυναμική της ομάδας.

Απαντώντας ορθά στα ερωτήματα των φύλλων αξιολόγησης και αποκρυπτογραφώντας βάσει αυτών έναν πραγματικά απαιτητικό γρίφο, οι ομάδες οδηγήθηκαν, με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους, στην κρύπτη του θησαυρού: έναν μεγεθυντικό φακό, χρήσιμο εργαλείο πειραμάτων οπτικής, για κάθε μέλος της νικήτριας ομάδας.

Η συμμετοχή και η συνεργασία των μαθητών ήταν εξαιρετικές, και οι επιδόσεις τους υψηλές. Για την επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης συνεργάστηκαν ο διευθυντής του σχολείου Άδωνις Παπαευριπίδου, η υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Λακωνίας Ελένη Παλούμπα και οι εκπαιδευτικοί φυσικών επιστημών του σχολείου Μαρία Μπρακούλια και Ιωάννης Παναγάκος. Το μεράκι, η εμμονή και η συντονισμένη προσπάθεια των τελευταίων χάρισε στους πειθαρχημένους, συνεργάσιμους και φιλομαθείς μαθητές τους μια πολύτιμη διδακτική εμπειρία μέσω των μετωπικών πειραμάτων που εκτέλεσαν.