ΕΦΕΤ: Προσοχή στα άγρια μανιτάρια!

agria manitaria

agria manitaria

Να αποφεύγουν τη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών συνιστά στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 80-140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, έχουν καταγραφεί 60 περιπτώσεις τέτοιων σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα.

Η κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών, ωμών ή μαγειρεμένων, οδηγεί σε δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Σημειώνεται πως οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα δηλητηριώδη μανιτάρια δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.

Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο οι ερασιτέχνες συλλέκτες να διακρίνουν τα ασφαλή-βρώσιμα από τα δηλητηριώδη άγρια μανιτάρια που υπάρχουν στη φύση. Εξάλλου, για τη διάκριση μεταξύ ασφαλών και δηλητηριωδών μανιταριών δεν επαρκούν οι εικόνες από το ίντερνετ ή τα βιβλία.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι τα παραπάνω δεν αφορούν στην κατανάλωση των τυποποιημένων μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης.

Σε περίπτωση δηλητηρίασης από την κατανάλωση άγριων μανιταριών, συνιστάται στους καταναλωτές η επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο τηλέφωνο 210 7793777.