Εφημερίδα Εστία 1969: “Ο Λεωνίδας της Σπάρτης”

του Βαγγέλη Μητράκου


Ένα συλλεκτικό απόκομμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ έρχεται να μας θυμίσει την ιστορία του αγάλματος του Λεωνίδα της Σπάρτης, που αποτελεί κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης.

Συγκεκριμένα, στις 29 Νοεμβρίου 1969, η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της μια φωτογραφία του αγάλματος του Λεωνίδα με επικεφαλίδα: “Ο Λεωνίδας της Σπάρτης” και από κάτω το εξής σχόλιο:

“Η Σπάρτη θ’ αποκτήση, μετ’ ου πολύ, ένα ωραίο ανδριάντα του ιστορικού βασιλέως της. Έργον του γλύπτου, κ. Β. Φαληρέα, ο ανδριάς του Λεωνίδου εφιλοτεχνήθη δαπάναις του γηραιού Λάκωνος βιομηχάνου κι εφοπλιστού, κ. Π. Κουμαντάρου και θα στηθεί εις κεντρικήν πλατείαν της Σπάρτης. Ανωτέρω μία φωτογραφία του ανδριάντος, του οποίου τα αποκαλυπτήρια θα τελεστούν εκεί, προσεχώς, υπό της Κυβερνήσεως”.

Πριν από το 1969, μετά τον πόλεμο, είχε γίνει μία ακόμη προσπάθεια τοποθέτησης αγάλματος του Λεωνίδα στη Σπάρτη από ομογενείς της Αμερικής, η οποία απέβη άκαρπος όταν ο τότε δεσπότης της Σπάρτης απέρριψε το άγαλμα που είχε φιλοτεχνήσει, και πάλι, ο κορυφαίος μας γλύπτης Βάσος Φαληρέας ((1905 – 1979), επειδή… ήταν γυμνό!!!

Αποτέλεσμα: Το μεγαλειώδες αυτό άγαλμα του Λεωνίδα τοποθετήθηκε στις Θερμοπύλες κι έγινε, εκεί, σύμβολο της πιο ένδοξης ιστορικής τοποθεσίας ΟΛΩΝ των εποχών.

Η Εστία που έκανε – τότε – πρωτοσέλιδο το άγαλμα του Λεωνίδα της Σπάρτης είναι γνωστή αθηναϊκή εφημερίδα που εκδίδεται από το 1876. Η Εστία χρησιμοποιεί καθαρεύουσα και είναι η μοναδική καθημερινή εφημερίδα που δεν ακολούθησε τη μεταρρύθμιση της ελληνικής ορθογραφίας που έγινε το 1982. Γι’ αυτό, ακόμα, χρησιμοποιεί το πολυτονικό σύστημα. Επίσης, ήταν η τελευταία εφημερίδα η οποία τυπωνόταν με τη μέθοδο της λινοτυπίας στα ιδιόκτητα πιεστήριά της, στην οδό Άνθιμου Γαζή, αρ. 7, έως το 1997.

Τις σελίδες της λάμπρυναν, κατά καιρούς, κορυφαίοι συνεργάτες όπως οι: Μπάμπης Άννινος, Γιάννης Βλαχογιάννης, Πολύβιος Δημητρακόπουλος, Γεώργιος Δροσίνης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Ιωάννης Κονδυλάκης, Μικηφόρος Λύτρας, Μιλτ. Μαλακάσης, Γεράσιμος Μαρκοράς, Τίμος Μωραϊτίνης, Γρηγ. Ξενόπουλος, Κωστής Παλαμάς, Αλεξ. Παπαδιαμάντης, Ζαχ. Παπαντωνίου, Ι. Πολέμης, Εμμ. Ροΐδης, Ι. Σβορώνος, Νικ. Πολίτης, Στεφ. Γρανίτσας, Δ. Καμπούρογλου κ.ά. Τη στήλη του χρονογραφήματος κράτησε για χρόνια ο Παύλος Νιρβάνας και μετά το θάνατό του ο Σπ. Μελάς και ο Νικόλαος Πετμεζάς – Λαύρας. Αρθρογράφος της διετέλεσε ο Τιμολέων Φιλήμων και μετά, για πολλά χρόνια, ο Εμμανουήλ Ρέπουλης.