Ζητούν αποζημιώσεις για σημαντική ζημιά από τον καύσωνα σε εσπεριδοειδή και ελιές στον δήμο Ευρώτα

elia

Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ελιάς του δήμου Ευρώτα προκάλεσε ο καύσωνας του τριημέρου 16 έως 18 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Ευρώτα “Νέο Ξεκίνημα”. Όπως αναφέρουν:

“Οι υψηλές θερμοκρασίες άνω των τριάντα δύο βαθμών κελσίου βλάπτουν τα φυτά μέσω της αλλοίωσης της δομής των πρωτεϊνών και της θρόμβωσης του πρωτόπλαστος. Το αποτέλεσμα αυτό είναι σε γραμμική σχέση με την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας όπως συνέβη φέτος. Το αποτέλεσμα είναι η πτώση καρπών που βρίσκονταν σε στάδιο νεαρής ανάπτυξης, ιδίως στα πορτοκάλια λανε, βαβέλ, μανταρίνια και λεμόνια. Στην ελιά Καλαμών παρατηρούμε έντονη σχοινοκαρπία, δηλαδή δημιουργία μικρών καρπιδίων που δεν εξελίσσονται. Στη λαδολιά ανάλογα με το στάδιο ανθοφορίας ή καρπόδεσης που ήταν, συνέβη νέκρωση της γύρης ή και φαινόμενα σχοινοκαρπίας.

Καλούμε τα τοπικά συμβούλια να εκδώσουν διαπιστωτικές πράξεις περιγραφής των άνω ζημιών. Ως παράταξη σε συνεργασία με όλα τα θεσμικά όργανα θα παλέψουμε για την διεκδίκηση της δίκαιης αποζημίωσης.

Περιμένουμε από τον ΕΛΓΑ την αποτύπωση ζημιών και κυρίως την επιστημονική τεκμηρίωση τους”.


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News