Ζούπαινα: Εκδήλωση μνήμης για την Αθηνά Μπενέκου

Mpenekou afisa

Mpenekou afisa

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στους Αγίους Αναργύρους (Ζούπαινα) Λακωνίας, το ΚΚΕ θα τιμήσει τη μνήμη της αγωνίστριας Αθηνάς Μπενέκου. Ομιλήτρια της εκδήλωσης, που θα ξεκινήσει στις 11 πμ, θα είναι το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Λουΐζα Ράζου.

Βιογραφικό Αθηνάς Μπενέκου

Γεννήθηκε στο χωρίο Ζούπαινα Λακωνίας, το 1920. Κόρη του παπα-Χρήστου Μπενέκου. Δασκάλα. Στην περίοδο της κατοχής ήταν γραμματέας της οργάνωσης “Εθνική Αλληλεγγύη” Λακωνίας και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΕΑ. Μετά τη “συμφωνία της Βάρκιζας” διώχτηκε για την αντιστασιακή της δράση στην περίοδο της κατοχής και αναγκαστικά βγήκε στο βουνό, καταδιωκόμενη. Εκλέχτηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ. Από το καλοκαίρι του 1947 ήταν αναπληρωματικό μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Το φθινόπωρο του 1947 πιάστηκε στην Τρίπολη, στη διάρκεια που εκπλήρωνε ειδική αποστολή του Αρχηγείου Πελοποννήσου του ΔΣΕ. Καταδικάστηκε σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης και μετά από λίγες ημέρες την οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Πριν να την ντουφεκίσουν, στις 8/12/1947 η σ. Αθηνά φώναξε δυνατά στους δήμιους της: “Εδώ, στον τόπο που τον ποτίζετε με το αίμα μου, αύριο θα ‘ρχονται τα παιδιά σας να τον ραίνουν με λουλούδια. Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας”. (βιογραφικό της Αθηνάς Μπενέκου από το βιβλίο του Αρίστου Καμαρινού “Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946-1949”, εκδόσεις Σύγχρονης Εποχής)

Το ΚΚΕ για την εκδήλωση

«Το παράδειγμα της Αθηνάς Μπενέκου και των εκατοντάδων αγωνιστών που στα έκτακτα στρατοδικεία δεν λύγισαν, στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στους στρατοδίκες, στην τρομοκρατία και επέλεξαν τον θάνατο από το εκτελεστικό απόσπασμα και όχι τη δήλωση μετανοίας, την υποταγή και τον συμβιβασμό, αποτελεί απόδειξη της κομμουνιστικής στάσης ζωής, ηρωισμού, αντοχής στις δυσκολίες της ταξικής πάλης. Αποδεικνύει πως καμία δυσκολία, όσο μεγάλη και να είναι, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

96 χρόνια τώρα, αγώνων και θυσιών

Όλη η διαδρομή του κόμματος αποδεικνύει ότι τέτοιους ανθρώπους γεννά το ΚΚΕ, διαπαιδαγωγεί με την επαναστατική θεωρία και δράση, με τα υψηλά ιδανικά της εργατικής τάξης, με τη βαθιά πίστη στη δύναμη του λαού.

Άντεξε και αντέχει, Προχωράει μπροστά

Το ΚΚΕ βαδίζει προς τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, αγώνων, θυσιών, παραμένοντας “το πιο νέο” κόμμα. Πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα: την απαλλαγή της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Τιμάμε – Μελετάμε – Εμπνεόμαστε

Από την ηρωική ιστορία του ΚΚΕ, μαθαίνουμε, γινόμαστε πιο ικανοί, για να ανταποκριθούμε στις σύνθετες απαιτήσεις της ταξικής πάλης, να δώσουμε μαχητικά όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Με το ΚΚΕ μπροστά, Πάντα στην πρώτη τη γραμμή

Ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ προβάλλει διαχρονικά μέσα από τους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες. Η διαρκής πάλη του ΚΚΕ σε κάθε ιστορική περίοδο πηγάζει από το στόχο της υπεράσπισης, της προώθησης των εργατικών, λαϊκών συμφερόντων.

Συνεχίζουμε

Για φιλολαϊκή διέξοδο, για το σοσιαλισμό

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στις εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής που μετρούν νεκρούς και εκατόμβες θυσιών στην πάλη του λαού μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο την περίοδο ’40-’49. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, να παρευρεθούν στην εκδήλωση τιμώντας τις θυσίες των προγόνων τους, να κάνουν δικιά τους υπόθεση τη διάδοση αυτής της ένδοξης ιστορίας, ώστε ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία να γνωρίσει την ιστορία, την προσφορά, τις θυσίες του ΚΚΕ για το δίκιο του λαού».