“Ηλεκτρονικός άγγελος” προστατεύει τα παιδιά στο διαδίκτυο

cyberkids

cyberkids

To υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθιερώνει την ασφαλή πλοήγηση ως διαρκή ενημερωτική δράση στα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εξειδικευμένοι αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων μία φορά την εβδομάδα θα συνδέονται μέσω του διαδικτύου, ταυτόχρονα, με 50 σχολεία της επικράτειας, παρουσιάζοντας με τρόπο κατανοητό και προσιτό στους μαθητές τους κινδύνους του διαδικτύου, την προστασία από αυτούς και την ασφαλή αντιμετώπισή τους. Η επιλογή των σχολείων θα γίνεται από ειδική ομάδα του υπουργείου Παιδείας, ανάλογα με την τάξη και την περιοχή που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

Εξάλλου, πρόσφατα παρουσιάστηκε από τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη, η νέα εφαρμογή (application) “Cyderkid”, που δημιουργήθηκε με τη συμβολή εξειδικευμένων αξιωματικών.

Πρόκειται για μία εφαρμογή για “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο (real time) σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της χρήσης μιας καινοτόμου (touchscreen call) διαδικασίας “cyber alert”, αλλά και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος. Οι αξιωματικοί θα διαχειρίζονται τον κίνδυνο ή την απειλή η οποία προέρχεται μέσω διαδικτύου με σύγχρονες διαδικασίες και μέσα από ένα σύγχρονο κέντρο διαχείρισης διαδικτυακών απειλών.

Το “Cyberkid” υλοποιείται στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 18 ετών, καθώς και των γονέων τους.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως “η προστασία των ανηλίκων είναι βασική μας προτεραιότητα. Η ασφάλεια των παιδιών στο δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο διαδίκτυο είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και εμείς οφείλουμε να βρισκόμαστε μπροστά, για να προλαμβάνουμε και να αποτρέπουμε. Και με αυτή την εφαρμογή που θέτουμε από σήμερα στην υπηρεσία των παιδιών τούς προσφέρουμε έναν «ηλεκτρονικό άγγελο» για να τα προστατεύει και να τα προειδοποιεί”.