“Ημέρα Μουσείων και πολική νύχτα”

του Γιώργου Πουλοκέφαλου, πολιτικού μηχανικού
___________________________________________________________

Η καθιερωμένη 18η Μαΐου ως Ημέρα των Μουσείων ξαναβρίσκει την πόλη της Σπάρτης χωρίς νέο μουσείο. Τα στομφώδη τιτιβίσματα και τα πακέτα κρότου-λάμψης των φρούδων ελπίδων των “αναμορφωτών” της λεκτικής κοσμογονίας της Πελοποννήσου δεν επαρκούν φαίνεται ούτε μπορούν να δώσουν πρόταση απεμπλοκής από αυτή την υστέρηση αυτής της ιστορικής πόλης.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των συνδίκων του πιστοποιημένου αυτού εμπαιγμού, με στοιχεία ανικανότητας και πολύπρακτης υποκρισίας απλά, κάθε χρόνο τέτοια μέρα θα αθροίζουν μια ακόμη πραγματικότητα, για εκείνους που νομίζουν ότι η πολιτική είναι ο ρεαλισμός των υποσχέσεων και της ατέρμονης ψευδολογίας.

Στον τόπο της πορτοκαλέας έχουν επισυμβεί πολλές φαιδρότητες!

Ο προεκλογικός εκσκαφέας στον προαύλιο χώρο του “Χυμοφίξ” ανέδειξε στην επιφάνεια πολλά “μπάζα” και ακόμη πιο πολλές ανεπάρκειες. Κάθε ίχνος σοβαρότητας εξαϋλώθηκε.

Η Σπάρτη θα αποχτήσει μουσείο αντάξιο της Ιστορίας της μας έλεγαν. Ο χρονικός προσδιορισμός απουσίαζε βέβαια! Ήταν η υπόσχεση της αοριστίας!

Ένα είναι σίγουρο, ότι οι δρόμοι του “αντάξιου” και της Αρχής μας δεν θα συναντηθούν ποτέ, είναι δρόμοι ασύμβατοι.

Και εκείνη η ακριβοθώρητη και πολυταξιδεμένη προγραμματική σύμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας με το υπουργείο Πολιτισμού, που οσονούπω εκπνέει, γιατί υπογράφθηκε;

Και μετά ήρθαν οι… μέλισσες και τα προσκόμματα με το διατηρητέο! Η εύκολη ατραπός της διολίσθησης από την ευθύνη. Το αφήγημα για τους κουτοχορτοφάγους!

Όμως καθώς φαίνεται για κάποιους η Ημέρα των Μουσείων θα είναι ημέρα «λιοπερίχυτη» και για κάποιους πολική νύχτα! Και η επόμενη χρονιά αυτής της παγκόσμιας ημέρας και πολλές μεθεπόμενες ακόμη θα βρουν για την πόλη της Σπάρτης μία ανεκπλήρωτη απαίτηση για νέο μουσείο!

Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται όραμα, χρειάζεται ικανότητα, χρειάζεται μελέτη, χρειάζεται χρηματοδότηση, χρειάζεται κυρίως αφύπνιση της τοπικής μας κοινωνίας. Είδη όμως δυσεύρετα! Ο ευρών αμειφθήσεται!